Руски военни кораби в Куба бяха посрещнати с топовни салюти

0
16

 

Фрегатата „Адмирал Горшков“ беше посрещната с 21 топовни салюта, докато приближаваха бреговете на Куба. Белият дом заяви, че следи отблизо посещението на кораби на руския флот 

 

Почетният оркестър на Революционните въоръжени сили на Куба приветства пристигането на корабите на руския флот в пристанището на Хавана, предава кореспондент на ТАСС в Хавана.

Фрегатата „Адмирал Горшков“, атомната подводница „Казан“, спасителният буксир „Николай Чикер“ и танкерът „Академик Пашин“ пристигнаха на официално посещение в Куба в Деня на Русия. Руската делегация се ръководи от началника на оперативното управление на Главния щаб на ВМФ вицеадмирал Михаил Неупокоев.

На церемонията в пристанището руските кораби бяха посрещнати от руския посланик в Куба Виктор Коронели, заместник-командващия на Революционния флот на Куба, капитан от ВМС Хосе Луис Соуто Галиндо.

Пристигането на корабите на руския флот предизвика голям интерес сред кубинците – на насипа на Хавана в ранните часове можеха да се видят много зрители, които приветстваха влизането им в пристанището.

Фрегатата „Адмирал Горшков“ беше посрещната с 21 топовни салюта и ще бъде отворена за посещения от 13 до 15 юни.

Както по-рано подчерта Министерството на революционните въоръжени сили на Куба, нито един от корабите не носи ядрено оръжие, така че влизането им в пристанището не представлява заплаха за региона.

Корабли ВМФ России завершили учения и прибыли в порт Гаваны | Аргументы и  Факты

Администрацията на Съединените щати следи отблизо посещението на отряд кораби от руския Северен флот в пристанището на Хавана, съобщи помощникът на президента на САЩ по националната сигурност Джейк Съливан. Той заяви, че руски военноморски операции край Куба са били наблюдавани и в миналото, но подчерта, че правителството на САЩ следи тези много внимателно. „Може да се предположи, че Русия ще повтори подобни действия и в бъдеще“, добави той.

Има елементи в това учение, които се различават от предишните, каза Съливан. Но това не е първият път, в който руски военноморски части посещават хаванското пристанище.

Според американския вестник „Маями Хералд“ военноморските сили на САЩ са изпратили три ескадрени миноносеца, кораб на бреговата охрана и самолет за морско наблюдение, за да следят руските кораби.

BIG5

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here