Лавров коментира предложенията на Путин за Украйна

0
15

 

Инициативата на Путин за Украйна не може да се сравни с искането за капитулация

 

“Некоректно е да се сравняват предложенията на руския президент Владимир Путин за преминаване към преговори по украинския конфликт с искането за капитулация предвид фона на събитията”. Това каза руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от РИА Новости.

За да започнат преговори, Украйна трябва да изтегли войските си от цялата територия на новите региони на Русия – ЛНР, ДНР, Херсон, Запорожие. Това заяви президентът Владимир Путин на среща с ръководството на МВнР.

Държавният глава отбеляза, че военните действия ще спрат веднага след съгласието на киевските власти на това условие.

Също така, според президента на Руската федерация, Киев трябва официално да уведоми отхвърлянето на плановете за присъединяване към НАТО, Москва се нуждае от неутрален, необвързан, безядрен статут на Украйна за мирно уреждане.

„Президентът – искам отново да подчертая – специално привлече вниманието ви, преди да завърши речта си, че за пореден път иска да възпроизведе цялата картина, като подкрепихме документа, който запазва териториалната цялост на Украйна в границите на 1991 г.“. Това каза Лавров пред репортери в отговор на въпрос дали му се струва, че предложенията за започване на преговори са по-скоро ултиматум за капитулация.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here