Орбан: НАТО планира да създаде три големи бази за доставка на оръжие на Киев и те ще станат военни мишени

0
18

 

НАТО планира да създаде три големи военни бази на територията на своите страни членки, от които да доставя оръжие на Украйна. Това съобщи унгарският премиер Виктор Орбан в сутрешната програма на радио „Кошут“.

Той отбеляза, че Северноатлантическият алианс „иска да помогне на Украйна, като създаде така наречената украинска мисия на НАТО“. „Това означава, че НАТО ще координира трансфера на оръжия в Украйна. Те ще създадат три големи бази, откъдето ще прехвърлят оръжия в Украйна“, каза унгарският премиер.

Орбан изрази тревога, че ако тези бази бъдат установени в страни, граничещи с Украйна, по-специално Полша, Румъния и Словакия, „те ще станат военни цели“. Премиерът подчерта, че Унгария, която също е наблизо, е загрижена за своята безопасност и няма да участва в тези действия.

Унгария няма да участва в мисията на НАТО в Украйна, но няма да пречи на създаването ѝ от други страни от алианса, заяви в предаването Орбан. Той припомни, че по време на преговорите в Будапеща на 12 юни Унгария е получила гаранции от генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, че участието на членове на алианса във военни операции извън нейната територия, включително в Украйна, се извършва само на доброволна основа. „Ние, както и преди, не доставяме оръжие на Украйна, ако има действия извън територията на НАТО, няма да участваме в тях“, каза унгарският премиер.

В същото време той отбеляза, че ръководството на НАТО не иска „Унгария да създаде прецедент“ и други страни да последват примера ѝ. Затова преговорите в Будапеща бяха трудни, добави Орбан. „В крайна сметка постигнахме споразумение и получихме всичко, което искахме, но в замяна се съгласих да не пречим на онези, които искат да създадат украинска мисия на НАТО и да направим това на следващата среща на върха, която ще се състои (през юли) във Вашингтон. Ние обаче ще стоим настрана от това“, каза премиерът.

източник: Гласове

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here