Русия ще строи втора АЕЦ в Турция на Черно море

0
11

 

Има 90% вероятност „Росатом“ да получи за изпълнение проекта за втората турска атомна електроцентрала в пристанищния град Синоп на Черно море, предвид конкурентните предимства на руската корпорация.

Това мнение изрази Павел Завални, ръководител на комисията по енергетика на Държавната дума, който е в Турция в рамките на посещението на междупарламентарната група за приятелство, в разговор с журналисти, сред които и кореспондент на ТАСС.

„Да, Турция планира да построи още две големи атомни електроцентрали. Руската страна иска да участва в изграждането на атомната електроцентрала в Синоп“, каза той. „Росатом“ има своите конкурентни предимства. На първо място, това е опитът от изграждането на АЕЦ „Аккую“. Второто е най-добрите реактори в света. Освен това тази централа ще бъде 100% локализирана от Русия и Турция. И най-важното нещо е цената. Турската страна ще вземе окончателното решение и мисля, че то ще бъде взето през следващата година. Бих казал, че съм сигурен на 90 %, че това ще бъде руски проект, като се вземе предвид нашето конкурентно предимство“, каза Завални.

Той каза, че в Синоп се планира да бъдат изградени два блока с два реактора с мощност 1250 MW всеки. „Предлага се схема 50/50, финансиране на проекта, съвместно привличане на инвестиции, турски генерален изпълнител. Но това ще бъде едно от предложенията, от руска страна. Също така турското министерство на енергетиката разглежда корейско предложение и китайско предложение. Процесът все още не е приключил“, каза депутатът.

източник: Гласове

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here