Володин: Депутатите от Върховната Рада на Украйна вече обсъждат „формулата на мира“ на Путин

0
10

 

Шефът на руския парламент се обръща към украинските депутати, тъй като мандатът на Зеленски вече е изтекъл

 

Председателят на Държавната дума Вячеслав Володин коментира в Телеграм канали си, че някои депутати от Върховната рада на Украйна са започнали да обсъждат условията за сключване на мир, които руският президент Владимир Путин предложи предишния ден.

Володин припомня, че руският президент е предложил „формула за мир не само по отношение на ситуацията в Украйна, но и в Европа като цяло“. По време на среща с ръководството на МВнР Путин обяви, че условията за установяване на мир ще бъдат:

— отказът на Украйна да се присъедини към НАТО, нейният неутрален и безядрен статут;

— изтегляне на украинските войски от Донецката и Луганската народни републики, Херсонска и Запорожка области;

— осигуряване на статута на тези територии като руски в международни договори;

— премахване на антируските санкции.

След изявленията на Путин международна конференция за мира в Украйна губи смисъл, смята Володин. Председателят на Държавната дума нарече срещата на върха в Бюргенщок „швейцарска среща“.

Володин смята, че президентът Владимир Зеленски не може да преговаря от името на Украйна, тъй като мандатът му е изтекъл. Председателят на Държавната дума каза, че депутатите от Върховната рада трябва да обсъдят предложението на Путин като единствени носители на легитимна власт. Според Володин той има информация, че някои украински парламентаристи вече са започнали да правят това.

„Колкото по-дълго украинските депутати се надяват, че САЩ и Европейският съюз ще решат всички проблеми вместо тях, толкова по-малко ще останат гражданите на страната, които са само консумативи за Вашингтон и Брюксел, и територията на Украйна ще се свие“, пише Володин в телеграм канала си.

Той призова депутатите от Радата да не стоят настрана и да поемат отговорност, тъй като „няма президент на Украйна“.

BIG5

Свързани теми:

Без Байдън и Си: Какво да очакваме от „срещата на върха за мира“ в Швейцария

Путин постави четири условия за преговори с Киев

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here