Германия попречи на 14-ия пакет санкции на ЕС срещу Русия

0
11

 

Клаузата за отговорност на дъщерни дружества и партньори в трети страни ще се отрази негативно на германската индустрия

 

Страните от ЕС в петък не успяха да постигнат съгласие по 14-ия пакет от санкции срещу Русия поради несъгласието на Германия по въпроса за отговорността на дъщерни дружества на европейски компании за нарушаване на режима на санкции, пише Ройтерс, позовавайки се на пожелали анонимност дипломати от ЕС.

Германия изрази скептицизъм относно това как клаузата за отговорност за дъщерни дружества и партньори в трети страни ще се отрази на нейната индустрия, казаха източниците.

В същото време Унгария, според Ройтерс, която преди това се противопостави на тези ограничения, „изглежда“ е готова да одобри нов пакет от санкции.

Според агенцията постоянните представители на страните членки на асоциацията е трябвало да съгласуват решение в петък вечерта, но в последния момент темата за санкциите е била отстранена от обсъждането. Следващото заседание ще се проведе в сряда.

В четвъртък германската агенция ДПА също съобщи, позовавайки се на дипломатически източници, че Берлин блокира напредъка в преговорите за нов пакет от санкции. Германските власти поискаха точката за отговорността на клоновете на предприятията в случай на нарушаване на санкциите да бъде ограничена до определени стоки или напълно изтрита от плановете.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here