„Газпром“ отново е лидер по газови доставки за Европа

0
11

 

През май 2024 г. Русия е изпреварила Съединените щати като основен доставчик на газ за Европа, подчертавайки продължаващата зависимост на Европа от руската енергия, съобщава Financial Times.

Водещото бизнес издание припомни, че САЩ са станали най-големият доставчик на газ за Европа след пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна през 2022 г., но че през май 2024 г. доставките на руски газ и втечнен природен газ (LNG) за Европа са се увеличили до 15% от общите доставки, докато САЩ са осигурили 14%.

Financial Times все пак отбеляза, че промяната във вноса на газ и втечнен природен газ през май отчасти е резултат от „еднократни фактори“, като например прекъсване на работата на американски завод за износ на втечнен природен газ и планирано увеличение на износа на руски газ, за да се компенсират недостатъците поради поддръжка на линия някъде през юни.

FT стигна до заключението, че е малко вероятно Русия да запази превъзходството си през следващите месеци, тъй като ще може да увеличи доставките на втечнен природен газ за Азия по Северния морски път, намалявайки износа за Европа, докато производството на втечнен природен газ в САЩ се стабилизира след неотдавнашното еднократно прекъсване.

В началото на месеца FT съобщи, че руската държавна газова компания „Газпром“ е поръчала доклад, в който се посочва, че е малко вероятно тя да възстанови по-голямата част от продажбите на газ за Европа, които руската енергийна компания е загубила от 2022 г. насам, като се подчертава, че бизнесът на Газпром с Европа като цяло е намалял значително, независимо от това краткосрочно намаление на износа на американски газ за Европа през май 2024 г.

Русия продължава да разчита на приходите от нефт и газ, за да подкрепя военновременната си икономика. През 2023 г. значително увеличи износа си на енергия за Китай, вероятно отчасти за да компенсира въздействието от загубата на европейския пазар през 2022 г.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here