Сачева след срещата ГЕРБ – ДПС: Не сме обсъждали имена за състав на кабинет

0
13

 

ГЕРБ ще предложи за обсъждане документ, който да бъде споразумение за правителство на споделената отговорност, каза Деница Сачева, която е част от преговарящия екип

 

Не са обсъждани структурата на следващия МС, нито имена за състава му. Както председателят на Народното събрание, така и премиерът ще бъдат от ГЕРБ. Това стана ясно след разговорите между преговорните екипи на ГЕРБ-СДС и ДПС.

„Говорим за правителство на споделената отговорност. Документ, който вероятно ще предложим, за обсъждане, ще бъде споразумение за правителство на споделената отговорност”, каза Деница Сачева.

По думите ѝ 50-ото НС остава в сградата, в която заседава и 49-ото. Имало съгласие и за разпределението на банките на парламентарно представените групи.

„България има нужда от качествена промяна на политическото поведение, на начина на говорене, както на лидерите, така и на парламентарно представените групи. Избирателите показват, че не искат повече политика на конфронтация, не дават своето доверие на нито една партия да управлява сама и, че трябва да има политика на съгласие”, заяви Деница Сачева.

Тя коментира, че резултатите от последните парламентарни избори са дали основание да си направят извода, че не може да се бяга повече от отговорност и като най-голямата парламентарно представена група, от ГЕРБ-СДС са изпратили покани за разговори с всички останали. Надеждата била за намиране на път към формиране на „правителство на споделената отговорност”.

„На нашата покана се отзоваха колегите от ДПС. Получихме отказ за среща от „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) със заявката, че ПП-ДБ ще бъдат опозиция. За нас не е ясно на какво ще бъдат опозиция. Би било любопитно да видим как те биха гласували против политика, свързана с Шенген и с еврозоната“, коментира Сачева. От „Възраждане” също няма да се отзоват на поканата. Ще продължим разговорите с останалите групи утре“, каза Сачева.

От разговорите с ДПС е станало ясно, че двете политически сили имат сходство в програмите по отношение на основните приоритети пред страната ни – Шенген, еврозоната, инвестициите, пазара на труда, политиките за модернизация, отбраната, съдебната реформа и борбата с корупцията. Според Теменужка Петкова, има изключително много сходства и в областта на публичните финанси, икономиката и антикорупционната реформа.

„Веднага след конституирането на 50-ото НС и сформирането на парламентарните комисии, първата задача ще е да бъдат внесени, разгледани и приети правилата за избор на членове на Комисията за противодействие на корупцията. След това антикорупционната реформа да продължи с внасянето на изцяло нов закон за отнемане незаконно придобито имущество”, каза Рая Назарян.

Имало и общо виждане за изготвяне на изцяло нов Наказателен кодекс, тъй като действащият в момента е от 1968 г.

„Виждането ни е за 4-годишен мандат на управление, за да могат да бъдат постигнати всички реформи”, каза още Назарян.

От ГЕРБ-СДС очакват да разберат кои партии ще се отзоват на поканата им за разговори във вторник.

От БСП няма да подкрепят правителство на ГЕРБ. Това каза пред БНР Борислав Гуцанов, който е организационен секретар на Изпълнителното бюро на БСП и предложен за председател на ПГ на „БСП за България“. Той поясни, че това е тяхно конгресно решение, което са потвърдили и на съботния пленум.

Гуцанов посочи, че ако поканата на ГЕРБ е за съставяне на правителство, БСП няма да се отзове. „Ако разговорът ще е за работата на Народното събрание, е нормално да имаме такъв диалог“, добави Гуцанов.

Лидерът на партия „Величие“ Николай Марков пък повтори относно разговорите с ГЕРБ, че „с контактьорски групи“ – няма да преговарят: „На мен ми е обидно да си говоря, не знам на другите как не им е обидно. Борисов е човекът лидер и него искам да изслушам. Назарян и Теменужка не са лидери, те могат утре да ми предложат с чистачката в ГЕРБ да се срещна“.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here