БСП не отиде на разговори с ГЕРБ, потвърдиха само от ИТН

0
10

 

За днес от ГЕРБ-СДС са отправили покани за срещи с БСП (от 11 ч.), ИТН (от 13 ч.) и „Величие“ (от 15 ч.)

 

БСП не откликна на поканата на ГЕРБ-СДС за разговори за съставяне на правителство с първия мандат. Решението беше взето от Изпълнителното бюро на партията рано тази сутрин. Мотивите – БСП има последователна политика и решение на Националния съвет да не подкрепя правителство с мандат на ГЕРБ и на ДПС, а форматът, който ГЕРБ предлага, противоречи на разбирането за надпартийно и експертно правителство, което да извади страната от политическата и институционална криза, предава БНТ.

Все пак от БСП уточняват, че ще водят разговори в рамките на парламентарния диалог за законодателната програма на 50-ото Народно събрание и приоритетите на България.

„Имаме решение на Конгреса да не подкрепяме мандат на ГЕРБ и на ДПС. Ние не можем да подкрепим ГЕРБ. Дали може да се стигне до експертен кабинет, дали да бъде кабинет на националното спасение, на националното съгласие – аз считам, че трябва да се търсят такива пътища за подобен кабинет. В момента се предлага обсъждане за конкретен кабинет, на който ние не можем да отидем. След като си вече в Народното събрание, нормално е да се търсят разговори как да функционира парламента“, коментира в „Денят започва“ Борислав Гуцанов от „БСП за България“.

За днес ГЕРБ-СДС е отправил покани за срещи с БСП, ИТН и „Величие“. Към момента официално са потвърдили, че ще присъстват единствено от ИТН.

От партия „Величие“ към момента не са дали окончателен отговор, но вчера лидерът ѝ Николай Марков коментира пред БНР, че би разговарял единствено с Бойко Борисов, а не с преговорния екип.

Вчера ГЕРБ-СДС бяха изпратили покани за срещи с ДПС, ПП-ДБ и „Възраждане“. На поканата се отзоваха единствено от ДПС. Те обаче не коментираха резултата от преговорите. От ГЕРБ-СДС заявиха, че е установено сходство по приоритети с Движението за права и свободи.

Днес от „Възраждане“ коментираха, че застават категорично като опозиция на „поредното евроатлантическо правителство“.

„В момента сме в ситуация, в която ще имаме поредното евроатлантическо правителство, заради това че ще се прокарат политики, които не са в дневния ред на българския народ, ние няма как да го подкрепим и заставаме категорично като опозиция. Ние отказахме поканата на ДПС и ГЕРБ да отидем на разговори с тях по простата причина, че нашите приоритети, приоритетите на българския народ, приоритетите, заради които ние сме изпратени в парламента, те дори не искат да ги разглеждат. Казват, че имат общностни интереси и техните партньори – в кавички казано, няма да им разрешат да ги приложат“, заяви Цончо Ганев, зам.-председател на ПП „Възраждане“.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here