Лидерите на ЕС не са постигнали споразумение за преназначаването на фон дер Лайен за шеф на ЕК

0
10

 

Според ръководителя на Европейския съвет Шарл Мишел въпросът с назначаването на председател на Европейската комисия ще бъде решен до края на юни

 

Ръководители на Европейския съюз не са постигнали споразумение за преназначаването на Урсула фон дер Лайен на поста председател на Европейската комисия. Това каза пред репортери в Брюксел ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел след неформална вечеря на лидерите на 27-те страни от общността.

„Днес няма споразумение“, каза той, отбелязвайки, че лидерите са изслушали фон дер Лайен, която „сподели своите мисли за бъдещето на ЕС“.

Според Мишел въпросът с назначаването на ръководителите на Европейската комисия, Европейския съвет и външнополитическата служба на ЕС ще бъде решен до края на юни. „Днес не беше целта да вземем решение“, добави той.

Въпросът за назначаването на ръководни длъжности в европейските институции се очаква да бъде във фокуса на срещата на върха на ЕС на 27-28 юни в Брюксел.

На 7 март фон дер Лайен беше номинирана за кандидат за поста ръководител на Европейската комисия на конгреса на Европейската народна партия в Букурещ. Според основните документи на Европейския съюз ръководителят на ЕК се назначава с решение на лидерите на Европейския съюз на срещата на върха на ЕС и се одобрява с тайно гласуване в Европейския парламент, според резултатите от което кандидатът трябва да получи мнозинство от гласовете.

BIG5

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here