„Направихме грешка!“ Украински депутат за мирната конференция в Швейцария

0
10

 

„И защо му е нужно на Кремъл да легитимират втората част на тази среща, ако са видели последствията от първата среща на върха? Русия видя това“

 

Украйна направи грешка, като не покани Русия на срещата на върха в Швейцария, каза депутатът от Върховната рада Евгений Шевченко в интервю за политолога Вадим Карасьов, предава РИА Новости.

„Направихме грешка и тази среща на върха показа, че всички вече прекрасно разбират, че не сме поканили руски представители, страхувахме се, че те могат да повлияят на тази ситуация, но се оказа точно обратното“, каза той.

Депутатът изрази увереност, че няма да има втора конференция за Украйна поради факта, че първата среща на върха показа своя провал.

„И защо му е нужно на Кремъл да легитимират втората част на тази среща, ако са видели последствията от първата среща на върха? Русия видя това“, подчерта той.

Швейцария проведе конференция за Украйна на 15-16 юни в курорта Бюргенщок. Повече от 90 държави, половината от които са от Европа, както и осем организации бяха потвърдили участие в събитието. В същото време заключителното комюнике не беше подписано от 11 от участващите държави: Армения, Бахрейн, Бразилия, Индия, Индонезия, Либия, Мексико, Саудитска Арабия, Южна Африка, Тайланд и Обединените арабски емирства. По-късно Ирак и Йордания оттеглиха подписите си от комюникето.

Президентът на САЩ Джо Байдън, както и президентът на Китай Си Дзинпин и президентът на Бразилия Луис Инасио Лула да Силва не участваха в конференцията. Швейцария не отправи покана към Русия.

Кремъл заяви, че търсенето на варианти за разрешаване на ситуацията в украинския конфликт без участието на Русия е абсолютно нелогично и безсмислено.

Съвместното комюнике след конференцията призовава за връщане на контрола над Запорожката атомна електроцентрала на Киев, а също така съдържа призиви за свободно движение в Черно и Азовско море, за размяна и освобождаване на всички военнопленници. В документа се говори и за необходимостта от диалог между всички страни за прекратяване на конфликта, но не се споменава нищо за изтегляне на руските войски от украинска територия.

BIG5

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here