Сачева: ГЕРБ поема отговорност, но подкрепа не е дадена на 100% от ДПС и ИТН

0
11

 

Единственото сигурно нещо към този момент е, че ГЕРБ – СДС искат да направят правителство и да поемат отговорност, но подкрепа не е дадена на 100% от ДПС и ИТН. Това заяви пред медиите Деница Сачева от ГЕРБ след продължилата около час среща с „Има такъв народ“.

 

Преговорният екип на ГЕРБ определи разговорите с представителите на партията като конструктивни. Деница Сачева съобщи, че двете формации са разговаряли по конкретни политики в сектори като енергетика, образование, съдебна реформа и т.н.

„Оставихме вратата отворена, за да продължим нашите разговори конкретно по политики“, посочи тя и също подчерта, че по време на срещата не са водени разговори за състав и структура на кабинет. Сачева отхвърли спекулациите за вече договорен кабинет между ГЕРБ, ДПС и „Има такъв народ“, като заяви, че „няма такава новина (…) Нито колегите от ДПС, нито от „Има такъв народ“ са потвърдили, че ще участват в такова правителство“, обясни Сачева.

От думите ѝ се разбра още, че непосредствено преди началото на първото заседание на 50-ия парламент, парламентарната група на ГЕРБ ще се събере, за да излъчи своята номинация за председател на парламента. „Ще видим какво ще се случи в утрешния ден и от това ще преценим с какви действия да продължим“, подчерта тя.

„В този момент бездействието и красивите приказки не вършат работа“, напомни тя.

„Колегите не са изразили ясна и категорична позиция за правителство. С ИТН имаме покритие по определени политики, имаме и своите различия, но не сме получили отговори по отношение на парламентарна подкрепа. Ще видим какво ще се случи в утрешния ден и дали НС ще излъчи председател. Това е отговорът, който ще бъде най-ясен. Ако някой иска да носи отговорност, това се прави чрез действие“, каза още Сачева.

Разговаряхме по конкретните политики от нашата управленска програма. Съответно чухме какво мислят колегите от ИТН за политиките, свързани с енергетика, съдебната реформа. Оставихме вратата отворена за това да продължим разговорите си по политики, изтъкна Деница Сачева, която води преговорната група на ГЕРБ.

„Разговори, които касаят състав на правителство, конкретни имена, не са поставяни на дневен ред.

ГЕРБ-СДС застава зад позицията, че страната има нужда от правителство.
Предложили сме формула, която се нарича „правителство на споделената отговорност“. Постъпваме отговорно, както към всички над половин милион граждани, които са гласували за нас, така и към всички, които искат стабилна основа и работещо правителство.

Утре сутринта парламентарната ни група ще се събере, за да излъчи номинация за председател на НС“, заяви още тя.

Утре сутринта ще бъде излъчена номинацията на ГЕРБ – СДС за председател на Народното събрание.

Преговорният екип на ГЕРБ-СДС е в състав Деница Сачева, Теменужка Петкова и Рая Назарян.

Първата среща за деня не се състоя обаче. Тя бе с БСП. Социалистите не се отзоваха на разговорите с ГЕРБ-СДС.

Но пък ИТН откликнаха, а Деница Сачева коментира: „Срещата премина в конструктивен дух, разговаряхме по конкретните политики в нашата управленска програма. Чухме това, което мислят и колегите от ИТН по нашите предложения. Подробно обсъдихме политики за образование, пазара на труда, енергетика, съдебна реформа, предизборни обещания на ИТН. Оставихме вратата отворена за това да продължим нашите разговори конкретно по политики“.

Тя отново потвърди: „ГЕРБ-СДС остава на твърдата позиция, че страната има нужда от редовно правителство и смятаме, че политическата криза може да бъде решена единствено чрез действия, смелост и поемане на отговорност. Затова и сме предложили формула „Правителство на споделената отговорност“. Всякакви други решения – бездействие, тяснопратийни интереси, нямаме съмнение, че ще бъдат отречени от българските избиратели“.

По думите ѝ оттук нататък предстои да се види какво ще се случи в първия пленарен ден утре и дали ще бъде избран председател на Народното събрание.

Тя бе попитана дали „Величие“ ще се явят на насрочената среща днес.

„Получихме писмо от г-н Марков, който пожела да се срещне с г-н Борисов, но такава среща няма да се състои“, разкри Сачева.

източник: epicenter.bg

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here