Северна Корея посреща Путин с парад! Руският президент със специална статия за медиите в КНДР

0
12

 

„Готови сме и за тясно сътрудничество, за да направим международните отношения по-демократични и стабилни “

Руският президент Владимир Путин пристига на посещение в Северна Корея за първи път от 24 години. Той ще се срещне със севернокорейския лидер Ким Чен Ун в Пхенян, където ще бъде посрещнат с парад и ще присъства на концерт в единствената православна църква в Северна Корея.

В навечерието на визитата си Владимир Путин написа специална статия за севернокорейския „Нодон синмун“ („Работнически вестник“) със заглавие „Русия и КНДР: традиции на приятелство и сътрудничество през годините“. Тя е публикувана на сайта на Кремъл на руски и английски език. BIG5 представя пълния текст в превод на български.

 

В навечерието на държавното посещение в Корейската народнодемократична република бих искал да споделя с корейската и чуждестранната аудитория на вестник „Нодон синмун“ моите мисли за перспективите за партньорство между нашите държави и тяхното значение в съвременния свят.

Отношенията на приятелство и добросъседство между Русия и КНДР, основани на принципите на равенство, взаимно уважение и доверие, датират от повече от седем десетилетия и са богати на славни исторически традиции. Нашите народи грижливо пазят паметта за трудната съвместна борба срещу японския милитаризъм и почитат падналите герои. През август 1945 г. съветските войници, биейки се рамо до рамо с корейските патриоти, победиха Квантунската армия, освободиха Корейския полуостров от колонизаторите и отвориха пътя към независимото развитие на корейския народ. Символ на военното братство на двата народа е паметникът на хълма Моранбонг, издигнат през 1946 г. в центъра на Пхенян в чест на освобождението на Корея от Червената армия.

Съветският съюз пръв в света призна младата Корейска народнодемократична република, установявайки дипломатически отношения с нея. И още на 17 март 1949 г., по време на първото посещение в Москва на основателя на КНДР, другаря Ким Ир Сен, беше подписано Споразумение за икономическо и културно сътрудничество между СССР и КНДР, което постави правната основа за по-нататъшното укрепване на двустранното сътрудничество. Нашата страна помогна на нашите корейски приятели да изградят националната икономика, да създадат здравна система, да развият науката и образованието и да обучат професионален административен и технически персонал.

В трудните времена на Отечествено-освободителната война от 1950-1953 г. Съветският съюз също протегна ръка на народа на КНДР и го подкрепи в борбата за независимост. И впоследствие той оказа значителна помощ за възстановяването и укрепването на националната икономика на младата корейска държава и за установяването на мирен живот.

Моето първо посещение в Пхенян през 2000 г. и повторното посещение на председателя на Държавния комитет по отбрана на КНДР другаря Ким Чен Ир в Русия през следващата година станаха нови важни етапи в отношенията между нашите страни. Подписаните тогава двустранни декларации определиха основните приоритети и насоки на нашето творческо многостранно партньорство за следващите години.

Настоящият лидер на КНДР, другарят Ким Чен Ун, уверено следва курса, заложен от неговите предшественици – изключителни държавници и приятели на руския народ, другарите Ким Ир Сен и Ким Чен Ир. За пореден път се убедих в това по време на нашата среща, която се състоя през септември миналата година в Русия на космодрума Восточный.

Днес, както и преди, Русия и Корейската народнодемократична република активно развиват многостранно партньорство. Ние високо ценим силната подкрепа на КНДР за руската специална военна операция в Украйна, нейната солидарност с нас по ключови международни въпроси и готовността й да защитава общите приоритети и възгледи в ООН. Пхенян беше и остава наш убеден съмишленик и поддръжник, готов да се противопостави решително на желанието на колективния Запад да предотврати формирането на многополюсен световен ред, основан на справедливост, взаимно уважение към суверенитета и зачитане на интересите на другия.

Съединените американски щати упорито се опитват да наложат на света така наречения ред, основан на правила, който по същество не е нищо повече от глобална неоколониална диктатура, основана на двойни стандарти. Държавите, които не са съгласни с този подход и провеждат независима политика, са изправени пред все по-сериозен външен натиск. Ръководството на САЩ разглежда подобно естествено и законно желание за независимост и автономия като заплаха за своето господство в света.

САЩ и техните сателити открито заявяват, че целта им е да нанесат стратегическо поражение на Русия. Те правят всичко, за да удължат и разпалят с по-голяма сила конфликта в Украйна, който самите те провокираха, като подкрепиха и организираха въоръжен преврат в Киев през 2014 г., а след това и войната в Донбас. В същото време през всичките тези години те отново и отново отхвърляха всички наши опити за мирно разрешаване на ситуацията. Русия е била и ще бъде отворена за равностоен диалог по всички най-сложни въпроси. Говорих за това отново наскоро – по време на среща с руски дипломати в Москва.

В същото време, напротив, нашите опоненти продължават да снабдяват неонацисткия киевски режим с пари, оръжия и разузнавателни данни, като позволяват и всъщност насърчават използването на съвременни западни оръжия и оборудване за нанасяне на удари по руска територия. И най-често – с очевидно мирни цели. Те заплашват да изпратят военните си контингенти в Украйна. В същото време те се опитват да изтощават икономиката ни с все нови санкции и да провокират нарастване на социално-политическото напрежение вътре в страната.

Но колкото и да се опитваха, всичките им опити да сдържат и изолират Русия се провалиха. Продължаваме уверено да увеличаваме икономическия си потенциал, да развиваме индустрията, технологиите, инфраструктурата, науката, образованието и културата.

Радващо е, че нашите корейски приятели – въпреки дългогодишния икономически натиск, провокации, изнудване и военни заплахи от страна на Съединените щати – са еднакво ефективни в защитата на своите интереси. Виждаме с каква сила, достойнство и смелост народът на КНДР се бори за своята свобода, суверенитет и национални традиции. Постига колосални резултати, истински пробиви в укрепването на отбранително-техническата, научната, индустриалната мощ на страната. В същото време ръководството на страната, ръководено от другаря Ким Чен Ун, многократно е изразявало желание за мирно разрешаване на всички съществуващи разногласия. Въпреки това Вашингтон, отказвайки да изпълнява постигнатите по-рано споразумения, непрекъснато предявява нови, все по-строги и очевидно неприемливи изисквания.

Русия винаги е подкрепяла и ще подкрепя КНДР и героичния корейски народ в противопоставянето му на коварния, опасен и агресивен враг, в борбата му за независимост, идентичност и право да избира своя собствен път на развитие.

Готови сме и за тясно сътрудничество, за да направим международните отношения по-демократични и стабилни. За да направим това, ние ще разработим алтернативни механизми за търговия и взаимни разплащания, които не са контролирани от Запада, и съвместно ще се противопоставяме на нелегитимни едностранни ограничения. И в същото време – да се изгради архитектура на еднаква и неделима сигурност в Евразия.

Разбира се, ще развиваме хуманитарното взаимодействие между нашите страни. Плановете са да се засили академичната мобилност между руските и корейските университети. По-нататъшно увеличаване на взаимните туристически пътувания, културния, образователния, младежкия и спортния обмен. Всичко, което „хуманизира“ комуникацията между страните и народите, укрепва доверието и взаимното разбирателство.

Твърдо съм уверен, че с общи усилия ще успеем да изведем двустранното взаимодействие на още по-високо ниво, което ще допринесе за развитието на взаимноизгодно и равноправно сътрудничество между Русия и КНДР, укрепване на нашия суверенитет, задълбочаване на търговско-икономическите връзки, развиване на контакти в хуманитарната сфера и в крайна сметка подобряване на благосъстоянието на гражданите на две държави.

Пожелавам здраве на другаря Ким Чен Ун, а на целия приятелски народ на КНДР – мир и мащабни успехи по пътя на развитието.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here