„Уморих се да помагам“: В Полша расте броят на хората с негативно отношение към бежанците от Украйна

0
12

 

Отчита се и спад в благосклонността към украинците във всички сфери на живота – дори осигуряването на подслон

 

Две години след началото на войната в Украйна и пристигането на милиони украинци в Полша, намалява положителното отношение към помощта, която се предоставя. Това сочи съвместно проучване на Варшавския университет и Университета по икономика и хуманитарни науки във Варшава, озаглавено  „Социалното възприемане на бежанците от Украйна, мигрантите и действията, предприети от полската и украинската държава“.

Сега само 17% от поляците са съгласни да приемат бежанци от Украйна с възможност за установяване (преди повече от година 37% смятаха така). 61% искат да се върнат в Украйна след войната.

Подкрепата за помощта за Украйна също пада. 31% от анкетираните казват, че Полша определено трябва да помогне на Украйна (през януари 2023 г. беше 62%). 43% от анкетираните смятат, че „по-скоро трябва да помогне“. Против са 19%.

Анализът на отговорите показва, че най-често посочваната причина за влошаването на отношението към украинците е „взискателност“, разбирана по различни начини. Самите бежанци смятат, че „те заслужават всичко“, имат претенции за социални помощи, „желание да имат същите права като поляците“, „всичко се дължи безплатно“ и „липса на благодарност за помощта“.

Проучването показва, че все повече хора виждат различията между нациите, подчертава д-р Станишевски. За първи път в това изследване респондентите посочват „източния манталитет, съветската култура“, който се разкрива в липсата на загриженост за общото благо.

„Подобни резултати не са изненадващи, те са резултат от разминаване във възприемането на чужденците след по-дълъг период от престоя им в страната. Започнахме да забелязваме, че нашите култури, начин на живот и норми се различават и стават проблематични за нас. Това едва ли е изненадващо, защото сред украинците загрижеността за общото благо не е най-добрата“ – казва пред Rzeczpospolitа проф. Ян Бжозовски, ръководител на отдела за изследване на социалните промени в Европа към Ягелонския университет в Краков.

Според проучването само 31 на сто смятат, че Полша определено трябва да помогне на Украйна (през януари 2023 г. така са смятали 62% от поляците) и „по-скоро да помогне” – 43%. Цели 72 процента от респондентите смятат, че въпреки войната с Русия, Полша трябва да се грижи преди всичко за собствените си интереси.

BIG5

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here