Аржентина не възнамерява да изпраща военна помощ на Украйна

0
9

 

Официалният представител на аржентинския президент отбеляза, че страната ще продължи хуманитарната подкрепа, помощта в логистиката и разминирането на територията. „По мое разбиране враждебните действия са изпращане на оръжия, участие във военен конфликт“, каза той

 

Аржентинското правителство не възнамерява да се намесва в конфликта в Украйна и да изпраща военна помощ на Киев. Това заяви официалният представител на президента на южноамериканската република Мануел Адорни.

„Няма да предоставим военна помощ. Ще предложим хуманитарна подкрепа, помощ в логистиката и разминирането на територията, но няма да се намесваме по никакъв начин във военния конфликт“, каза той на пресконференция.

Според Адорни действията на Аржентина не могат да се разглеждат като враждебни спрямо Русия. „По мое разбиране враждебните действия са изпращане на оръжия, участие във военен конфликт“, каза той.

По-рано порталът Infobae съобщи, че министърът на външните работи на Аржентина Диана Мондино е обсъдила с френския си колега Стефан Сежурне и помощника на американския президент по националната сигурност Джейк Съливан възможността за прехвърляне на пет щурмови самолета Super Etendard френско производство в Украйна.

Руският посланик в Аржентина Дмитрий Феоктистов каза, че аржентинската страна не отрича да води преговори, но увери, че в крайна сметка няма да прехвърли самолета. Руският дипломат изрази и разочарование от участието на аржентинския министър на отбраната Луис Петри в контактната група за военна помощ на Украйна (формат Рамщайн), предава ТАСС.

BIG5

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here