Лекари разкриха защо само в рамките на две седмици Байдън два пъти „замръзна“ на официални събития (ВИДЕО)

0
15

 

Представител на Белия дом опроверга съобщенията за затормозената на президента като „фалшификати“ и „лъжи“, обяснявайки, че реакцията му е просто „да обхване с поглед аплодираща тълпа за няколко секунди“

 

Напредналата възраст на президента Джо Байдън е основна болна точка в навечерието на предстоящите избори. А неотдавнашната вълна от публични гафове на 81-годишния мъж породи още повече притеснения. И експерти, и гласоподаватели изразиха загриженост относно поредицата от странни инциденти на „замразяване“ на Байдън през последната седмица.

Съвсем наскоро лицето и тялото на президента изглеждаха замръзнали на мероприятие на благотворителна кампания в Лос Анджелис. Байдън спря да се движи след речта си, гледайки безизразно тълпата няколко секунди.

Но представител на Белия дом опроверга съобщенията за затормозената на президента като „фалшификати“ и „лъжи“. Те обясняват, че реакцията му е просто „да обхване с поглед аплодираща тълпа за няколко секунди“.

Епизодът идва по-малко от седмица, след като президентът замръзна на празненството на Белия дом за 1 юни по време на концерт с участието на госпъл певеца Кърк Франклин. Беше видян да гледа безизразно напред, докато вицепрезидентът Камала Харис танцува до него. В речта по време на събитието той също изглеждаше неразбираемо.

Само дни преди инцидента в Лос Анджелис, докато присъства на срещата на върха на Г-7 в Италия, друг видеоклип показа как президентът се отдалечава от другите световни лидери, докато гледат демонстрация на скок с парашут и вдига одобрително палец в обратна посока. След това италианският премиер Джорджия Мелони се приближи до Байдън и го насочи обратно към групата.

Екипът на президента каза, че това видео не показва, че има други парашутисти, на които Байдън обърнал внимание.

Белият дом редовно отблъсква критиките и поддържа, че Байдън е във върхова форма, както физически, така и психически. Твърди още ще може ефективно да служи още един мандат до 2028 г., когато ще навърши 86 години.

През февруари резултатите от годишния му медицински преглед бяха публикувани и разкриха, че „няма нови опасения“ за здравето му. Докладът подробно описва няколко хронични заболявания, които президентът има, включително сънна апнея, киселинен рефлукс, неравномерен сърдечен ритъм, висок холестерол, сезонни алергии, артрит и увреждане на нервите в краката. Също така са изброени и лекарствата, които приема за лечение на тези състояния, включително един разредител на кръвта, който като страничен ефект предизвикваобъркването.

Но сега експерти спекулират, че замръзването му може да е признак за няколко сериозни заболявания.

Лекар от Лос Анджелис казва: „Застиналото като маска лице, намалената жестикулация, забавеното миганевероятно се дължат на разстройство на централната нервна система, например като болестта на Паркинсон.“

Пластичният хирург д-р Шийла Назарян, която е поддръжник на Тръмп, продължава в туит: „Ако това беше обикновен възрастен човек, нямаше да публикувам за това. Но впечатлението за умствена слабост на нашия главнокомандващ е заплаха за националната сигурност.Това засяга всички ни“.

„Точно сега се нуждаем от лидер, който излъчва власт и сила… Трябва да върнем високите постижения, заслуги и любов към Америка. Трябва да вземем връх в цялата тази лудост“, добавя тя.

Коментирайки невродегенеративните разстройства като цяло, а не конкретното състояние на президента, д-р Зиад Насредин, невролог, който е изобретил „златния стандарт“за когнитивен тест каза по-рано за DailyMail.com, че неясен говор се наблюдава при болестта на Паркинсон – което засяга нивата на мозъчните хормони, които участватв движението.

Болестта на Паркинсон е второто най-разпространено невродегенеративно разстройство при по-възрастните хора след болестта на Алцхаймер. Въпреки че обществеността може да спекулира, нито Байдън, нито някой от неговия екип някога е допускал или потвърждавал, че има Паркинсон.

Всяка година повече от 90 000 души в САЩ са диагностицирани със заболяването, повечето от които са мъже над 60 години. Докато симптоми като треперене са добре известни, болестта на Паркинсон може също да причини скованост и проблеми с движението на крайниците и лицето, както и неясен говор.

Известно е също, че причинява когнитивно увреждане – засяга паметта, концентрацията и дори настроението. Симптомите на заболяването се влошават с времето и няма лечение. Самото заболяване не е фатално, но пациентите могат да умрат от усложнения от него, като пневмония, сърдечни заболявания, падания, задушаване или инфекции на пикочните пътища.

Редки генетични промени може да стоят зад болестта на Паркинсон, или въздействие на токсини, но експертите все още не са сигурни за причината.

Освен физическите странични ефекти, болестта на Паркинсон може също да доведе до мисловни затруднения и когнитивни проблеми, както и до депресия и тревожност. Наскоро Байдън беше забелязан да смесва имената на световни лидери и да споменава починали политици и обществени фигури. През февруари Байдън обърка световен лидер – египетския Абдел Фатах Ел-Сиси с президента на Мексико Андрес Мануел Лопес Обрадор. Той също така изглежда забрави името на терористичната организация ХАМАС на пресконференция този месец. А само два дни преди това Байдън направи още един гаф, когато нарече френския президент Еманюел Макрон Франсоа Митеран, бивш лидер на страната, починал преди 28 години. Той също така смеси покойния германски лидер Хелмут Кол с бившия канцлер Ангела Меркел.

Д-р Насредин каза, че объркването на имена и дати е „притеснително от гледна точка на това, че не трябва да се случва при нормално стареене.

„Може да се случи… понякога правим грешка. Но ако се случва много често, мисля, че буди безпокойство“.

Поради злополуките му лекарите призоваха Байдън да направи когнитивен тест и да оповести резултатите публично. Д-р Стюарт Фишер, лекар по вътрешни болести в Ню Йорк каза по-рано за DailyMail.com: „Отдавна сме закъснели за този тип разследване. Никой не обича да признава старостта, нито аз, още повече президентът на Съединените щати, но в някои случаи трябва“. „[Байдън] е държавен служител, избран служител… и наистина носи известна отговорност към хората, които са гласували за него.“

Докато възрастта на Байдън е в центъра на разговорите за президентските избори, предполагаемият републиканец, бивш президент Доналд Тръмп, също беше подложен на проверка за това. Според някои, това са гафове, свързани с възрастта. За 77-годишния Тръмп не са непознатисловесни грешки, които според поддръжниците му са резултат от нестандартния стил на публично говорене, с който той стана известен. Сега обаче експертите твърдят, че има ключови – но нюансирани – разлики в злополуките на Тръмп и Байдън, които биха могли да имат важни последици за тяхното здраве.

Д-р Елизабет Ландсверк, гериатър и експерт по деменция каза по-рано пред DailyMail.com, че грешките на Байдън обикновено са кратковременни, но сериозни – като спъване по стълби или губене на паметта. И той обикновено улавя грешките си, колкото и неудобни да са те. Това според нея е просто признак на неговата много напреднала възраст.

Въпреки че изглежда по-здрав физически от Байдън, грешките на Тръмп обикновено го карат да се лута за продължителен период от време и да не успява да се коригира. Това може да е знак за основни мозъчни проблеми, казаха няколко експерти по-рано пред този уебсайт. Освен това няколко от експертите, с които говори DailyMail.com, казаха, че фактът, че бащата на Тръмп е страдал от деменция, подхранва техните опасения, защото генетичната семейна история е рисков фактор за заболяването.

Автор: Алекса Лардиери; Източник: dailymail.co.uk //Превод: Opposition

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here