Пентагонът разрешава на Украйна да използва доставени от САЩ оръжия не само в района на Харков

0
13

 

Това означава, че може да се нанасят удари по руска територия без ограничения

 

Украйна може да използва доставените й от САЩ оръжия за удари по цели не само на руска територия в близост до украинската област Харков, съобщи Пентагонът, предава БТА, позовавайки се на Ройтерс.

Миналия месец президентът Джо Байдън тихомълком разреши на Киев да  използва оръжия, доставяни от САЩ, по военни цели на територията на Русия. Но тогава официални лица заявиха, че решението на Байдън се отнася само за цели на територията на Русия в близост до границата с източния украински Харковски регион.

Говорителят на Пентагона генерал-майор от ВВС Патрик Райдър заяви пред репортери, че макар и да не е имало промяна в политиката, използването на оръжия от страна на Украйна срещу руските войски не е било ограничено само до руската територия в близост до Харков.

„Възможността да се отвърне на огъня, когато се стреля, е наистина това, върху което е съсредоточена тази политика… тъй като виждаме, че руските сили стрелят през границата, способността на Украйна да отговори на огъня на тези сухопътни сили, като използва предоставените от САЩ боеприпаси“,  каза Райдър.

„Това е самозащита и затова е логично те да могат да да го направят“, добави той.

Казаното от Райдър повтаря коментарите, направени от съветника по националната сигурност на Байдън по-рано тази седмица, отбелязва Ройтерс.

„Тук не става въпрос за география. Става дума за здрав разум“, каза Джейк Съливан, съветник по националната сигурност на Белия дом, заяви пред PBS. „Ако Русия атакува или се готви да атакува от своя територия  Украйна, има логика да се позволи на Украйна да отвърне на огъня срещу силите, които я атакуват от другата страна на границата.“

Съливан добави, че Украйна може да използва и средства за противовъздушна отбрана, за да обстрелва руски самолети, летящи в руското въздушно пространство, ако те се готвят да стрелят в украинското въздушно пространство.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here