Черешова Задушница е днес

0
10

 

Днес е Черешова Задушница. Това е един от трите съботни дни в православния календар, които са определени за общ молитвен помен на починалите. Отбелязва се преди утрешния голям църковен празник Петдесетница. Задушницата се нарича Черешова, защото по това време на годината най-разпространеният плод са черешите, раздавани в памет на починалите.

За Задушница в храмовете се отслужват заупокойни литургии и панихиди. Молитвата и милостинята, според православната традиция, са най-важни за задгробната участ на починалите.

„Защото те, където се намират, не могат нищо повече да направят за себе си, и се надяват на молитвите на църквата. А от църковното предание знаем, че молитвата на църквата е изваждала много души от много лошо състояние. И затова винаги се стараем да присъстваме на църковната служба на Задушница, да раздадем за „Бог да прости“ и да се помолим за душите на нашите скъпи родители и близки“.

На Задушница се посещават гробовете на починалите.

„Черешова Задушница за това е черешова, защото се носят първите череши на гробовете. Традиционно за Задушница се приготвят жито, питка, всеки един ще запали свещичка“.

източник: БНР

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here