Днес отбелязваме Игнажден. Празникът се свързва със зимното слънцестоене и се смята за начало на новата година. Нарича се още Млада година, Нов ден, Млад месец или Полазовден.
На този ден е много важно кой пръв ще влезе в дома на всяко семейство. Вярва се, че ако човекът е работлив, добър, имотен, ще донесе по някакъв начин и ще обезпечи здравето и плодородието в този дом, който посещава.
Игнажденската вечеря е постна, а най-важният елемент в нея е хлябът.
Хлябът е безкръвното жертвоприношение. Донякъде декорациите на игнажденските хлябове повтарят декорациите, които се правят на хлябовете, които се правят за Бъдни вечер.
Трапезата задължително се прекадява от най-възрастния мъж в семейството. Той прекадява всички три кадени вечери, които са по Коледните и Новогодишните празници – трапезата на Игнажден, трапезата на Бъдни вечер и след това трапезата на Васильовден.
Друга интересна традиция, свързана с Игнажден е хващането на нов квас. Вярвало се е, че на този ден квасът е най-добър, притежава най-голяма сила и ще дава живот на хляба.
AFISH.BG