По-рано на уебсайта на белгийския град Гент се появи информация, в която жителите бяха приканени да приготвят храни от коледните елхи, за да намалят количеството боклук по улиците
Жителите на Белгия са посъветвани да не ядат коледни елхи. Белгийската агенция за безопасност на храните издаде това предупреждение във вторник. „Коледните елхи не са предназначени да влязат в хранителната верига“, подчертават от агенцията.
Повод за предупреждението е публикация в сайта градския съвет на белгийския град Гент, в чието управление „зелените” имат доста силни позиции.
В раздел „Новини и вдъхновение за зелено и околна среда“ има публикация със заглавие „След празниците: какво ще кажете за остатъците?“, с която жителите се приканват да ядат коледни елхи, за да намалят количеството боклук по улиците. Властите в Гент са вдъхновени от опита на скандинавските страни, където според тях „има обичай да се сушат смърчови игли, за да се приготви паста за сандвичи от тях“.
„В Скандинавия го правят отдавна: откъснете игличките от клоните, потопете ги за кратко във вряща вода, прецедете ги и изсушете върху чиста кърпа. След като иглите изсъхнат, можете да ги използвате, за да направите вкусно масло от смърчови игли за хляб или препечен хляб, или торта. По този начин вашето коледно дърво не е 100% отпадък“, съветват „зелените“ управници на Гент.
След реакцията на Белгийската агенция за безопасност на храните градската управа реагира, променяйки заглавието на бележката на по-неутрално и най-накрая допълвайки и предупреждението за опасност от употреба на някои видове елхи.
В Белгия отглеждането на коледни елхи е отделен сегмент от индустрията. В страната има насаждения, в които се отглеждат иглолистни дървета с правилна форма и малки размери. За това се използват различни химикали, включително торове, контрол на вредителите и консерванти. Такива дървета практически не падат няколко седмици и почти нямат миризма.
Жителите на Белгия започват да се отърват от коледните елхи, хвърляйки ги директно на улицата, веднага след Нова година, тъй като традиционно ги украсяват много по-рано – в навечерието на Деня на Свети Никола (Никулден).
BIG5