Вторник, 25 Февруари 2020

Петък, 28 Декември 2018 10:50

Протест пред КЕВР по време на заседанието за цената на водата и природния газ

„Топлофикация – София” вече предупреди за по-високите сметки

Комисия за енергийно и водно регулиране ще вземе окончателно решение за цената на вода от следващата година. Поскъпване се очаква за 27 области от страната.

Според предварителните разчети най-сериозното увеличение е в Бургас и София - с 10%, а Кърджали е единственото населено място без поскъпване. Най-скъпа обаче ще е водата в Шумен, където от Нова година за кубик ще се плащат 3 лева и 40 стотинки. За Видин скокът може да стигне до 22 процента, но това ще стане само ако бъде въведена новата услуга „пречистване на вода“. В противен случай увеличението ще от 6 на сто. Над 3 лева ще струва водата и в Добрич, Силистра, Варна и Враца.

Във Враца и Монтана няма да бъде постановена реалната цена, а за пръв път поскъпването ще бъде ограничено до прага на социалната поносимост за двата града.

Омбудсманът Мая Манолова определи скока в цената на водата като несправедлив, а от регулатора предложиха да има законодателни промени, чрез които да се осигурят "водни помощи" за най-бедните.

КЕВР ще реши днес и дали природният газ ще поскъпне от 1 януари с поисканите от "Булгаргаз" 3.51%.

От "Топлофикация - София" вече подготвят гражданите да очакват по-високи сметки за декември. От дружеството отчитат с близо 14% по-голяма консумация на топлинна енергия в сравнение с миналия декември. В съобщения на „Топлофикация” се обяснява, че средната температура в София през този декември е -0,3 градуса, доста по-ниска в сравнение с декември миналата година +2,7 градуса. Затова и очакванията са за по-високи сметки за декември.

В социалните мрежи за днес е обявена блокада от жива верига пред КЕВР, за да се осуети заседанието, на което ще се вземе решение за ново увеличение на цената на водата. Столична община е официално уведомена за протеста.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар