Понеделник, 25 Май 2020

Четвъртък, 14 Февруари 2019 14:49

НАП: Без отсрочка за новите касови апарати и софтуер

Бизнесът не изключва протести и е готов да атакува спорната наредба в съда, Комисията за защита на конкуренцията и да се оплаче в Европейската комисия

Срокът за въвеждането на новите касови апарати за компаниите, регистрирани по ДДС, засега остава 31 март, съобщи говорителят на данъчните Росен Бъчваров. В края на следващата седмица ще бъде докладвано на финансовото министерство за ситуацията. Тогава ресорният министър Владислав Горанов ще прецени дали се налага отлагане.

Според Бъчваров около 70% от компаниите са готови с изискването, според което до пет минути след плащането, данните трябва да постъпят в НАП.

Затруднение има за компаниите, които и без това използват софтуер за управление на фискалните устройства. "Честността изисква да се признае, че броят и делът на търговците, използващи такъв софтуер, многократно надхвърли първоначалните очаквания, които НАП имаше", посочи Бъчваров.

Има малка група касови апарати, които са на търговци с бизнес със сезонен характер - например за стоки и услуги, предлагани в морските курорти. За тях няма очакване да спазят срока, защото в момента те не използват касовите си апарати.

Бизнесът не изключва протести, заради спорните текстове в наредбата на НАП. Българската стопанска камара настоява за разговори с премиера и финансовия министър по проблема. Финансовият директор на Камарата Станислав Попдончев коментира за "Хоризонт" на БНР:

"Считаме, че трябва да бъде проявен разум и от двете страни. Безспорно в наредбата има и хубави моменти, които са важни. Те са насочени към изчисляване на сивия сектор, но действително трябва да се помисли по тези спорни текстове. Ако това не стане, не изключвам възможността за протести от страна на бизнеса".

Национално представеният бизнес остава на позицията си за разсрочване замяната на фискалните устройства и електроните системи поетапно във времето до края на годината.

Припомняме, че от началото на годината представите на всички търговски браншове поискаха да се отложи срокът за въвеждане на новите касови фискални апарати.

Причината е невъзможност бизнесът да обучи екипите си и да направи нужните инвестиции в софтуер, кратките срокове за въвеждане и нарушаване на фирмената тайна чрез достъпа на НАП до служебния софтуер.

Бизнесът е готов да атакува спорната наредба в съда, Комисията за защита на конкуренцията и да се оплаче в Европейската комисия.

Търговците на горива и превозвачите заявиха, че няма да спазят срока за въвеждане на новите изисквания за касови апарати и фискални принтери.

Туристическият бранш попита как ще отчита пред НАП приходи от платени пакети през чужди туроператори и агенции.

От БСК казват, че новият фискален софтуер дава достъп на НАП до търговски тайни на фирмите, като клиенти, обороти, цени, заплати.

От Българския институт по метрология, заявиха, че много малко от заявените пред НАП модели касови апарати са минали одобрение през тях.

Компютърните специалисти пък поискаха между 12 и 18 месеца удължаване на срока за новите фискални софтуери, за да напишат програмите.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар