Неделя, 05 Юли 2020

Събота, 16 Февруари 2019 10:00

В Северна Македония е бил предотвратен атентат на „Ислямска държава“

Има данни за 150 македонски граждани, предимно от албански произход, пътували до Сирия и Ирак, за да се бият редом с джихадистите.

Властите в Северна Македония предотвратиха терористично нападение, планирано от членове на „Ислямска държава“, съобщи вътрешното министерство на страната. Това е станало след сигнал от посолството на САЩ в страната. Полицията е претърсила помещения в редица населени места и е конфискувала предмети и устройства, които биха могли да се използват за нападение, съобщава БНР.

Посолството на САЩ в Скопие издаде предупреждение към пътуващите в Северна Македония американци за „повишен риск от терористични нападения“.

По официални данни към края на 2016 г. около 150 македонски граждани са се присъединили към ислямистите в Ирак и Сирия.

Късно в петък властите на Република Северна Македония обявиха, че провеждат операция за предотвратяване на възможен терористичен акт на поддръжници на групировката „Ислямска държава“ (ИДИЛ).

Министерството на вътрешните работи в Скопие съобщи, че след получаването на оперативна информация от „партньорска държава“ е разпоредило претърсване на няколко адреса.

Според статистика от 2016 година около 150 македонски граждани, предимно от албански произход, са пътували до Сирия и Ирак, за да се бият редом с джихадистите. През миналата година 8 екстремисти бяха осъдени в Албания за терористичен заговор срещу израелски футболисти, напомня националното радио.

  

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар