Четвъртък, 16 Юли 2020

Четвъртък, 28 Февруари 2019 13:43

Драстичен скок в жалбите до Комисията за защита на личните данни

Най-много жалби за видеонаблюдение и в сектор „Телекомуникации“

 

Народното събрание прие Годишния отчет на Комисията за защита на личните данни (КЗЛД) за 2018 г. Отчетът бе представен в пленарната зала от председателя на КЗЛД, Венцислав Караджов. В отговор на въпроси на народни представители той предостави информация и анализира постъпилите през 2018 г. жалби в сектори „Телекомуникации” и „Видеонаблюдение”, където се наблюдава значително увеличение на жалбите.

В доклада специално внимание е отделено на дейностите по линия на Българското председателство на Съвета на ЕС и провеждането на информационно-разяснителна кампания в национален план относно новата европейска правна рамка в областта на защитата на личните данни в сила от 25 май 2018 г. След тази дата се забелязва повишаване на броя на постъпилите жалби.

От Комисията отчитат неспазване на изискванията от лицата, които закупуват мобилни карти, и впоследствие те се използват за телефонни измами.

Венцислав Караджов отбеляза, че сериозен проблем се явява видеонаблюдението на автомобилите, т. нар. видеоадминистратори. Той посочи, че видеонаблюдението вече не се използва само в бизнеса, но и от физическите лица с цел защита на личната неприкосновеност, на имота и на семейството. Тези камери обаче заснемат публични места и имоти на други частни лица и тогава се появява проблем, особено в сградите етажна собственост, коментира Караджов. Той отбеляза, че бизнесът масово иска да използва видеонаблюдение в офисите, като не се спазва изискването в местата за почивка и в санитарните помещения да няма камери.

През 2019 г. предстои обсъждане на подзаконовата нормативна уредба в областта на личните данни.

Годишният отчет на КЗЛД е публикуван на институционалния сайт – ТУК.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар