Сряда, 23 Септември 2020

Сряда, 06 Март 2019 13:12

САЩ разширява военното си присъствие в Черно море

На Русия не се харесва нашето присъствие в Черно море, но това са международни води и нашите кораби трябва да ходят там, както и самолетите ни - да летят", отбелязва генерал Скапароти пред Сената на САЩ

Въоръжените сили на САЩ и на НАТО разширяват военното си присъствие в Черно море, потвърди днес главнокомандващият Обединените въоръжени сили на алианса в Европа американският генерал Къртис Скапароти, цитиран от ТАСС.

"Смятаме, че има такава необходимост. Разширихме мащабите на присъствието си в Черно море, както и нашите съюзници. НАТО в момента разполага с флот в Черно море", добави Скапароти, визирайки военните учения "Посейдон-19", започнали в петък в румънското пристанище Констанца.

Той напомнил, че на 1 март напусна Черно море ескадреният миноносец на САЩ "Доналд Кук", който се намираше там от 19 февруари. Това бе вторият за последните два месеца американски ескадрен миноносец-ракетоносец, навлязъл в Черно море, отбелязал генералът по време на слушания в комисията по въоръжените сили на Сената на САЩ.

Според Скапароти Русия внимателно следи сигналите, подавани от САЩ и НАТО чрез изпращане на техни кораби в Черно море. "Откровено казано, на тях не се харесва нашето присъствие в Черно море, но това са международни води и нашите кораби трябва да ходят там, както и самолетите ни - да летят", отбелязва генералът, цитиран от ТАСС.

Според информация на Франс прес, генерал Скапароти иска и да засили отбраната на Украйна, изправена пред "агресивните действия" на Русия в Източна Украйна и в Черно море. Миналата година САЩ продадоха преносими противотанкови ракетни комплекси "Джавелин" на Украйна, както и други оръжия и боеприпаси.

Пред американския Сенат генерал Скапароти е заявил: "Трябва да се помисли и за Керченския проток и може би да се предвиди също морска отбрана в бъдеще", визирайки задържането на украински бойни кораби от Русия в Азовско море в края на миналата година.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар