Четвъртък, 25 Април 2019
Понеделник, 18 Март 2019 11:20

„Индекс на настигането“: България пак е последна в ЕС

Заковани сме на опашката по всички показатели на проучването

България си остава закована на последното място в ЕС и в новия "Индекс на настигането" (The Catch Up Index). Мащабното проучване на "Отворено общество", което се прави всяка година, обхваща 28-те държави от ЕС плюс Исландия, Турция и другите балкански кандидатки за еврочленство. Целта му е да провери как се променя Европа, на колко скорости се развива ЕС и дали държавите от "гетото" успяват да скъсят дистанцията с отличниците.

Новият "показалец" за 2018 г. само потвърждава вече оформили се тенденции. Словения, Чехия и Естония се развиват на "пета предавка" и вече са в средата на класацията - далеч пред Италия, Испания и Гърция например, а България не успява да изпревари никоя страна и се тътри на опашката, като заема 29-о място, пише "Сега".

Оценката за всяка от 35-те изследвани страни се основава на десетки показатели, групирани в четири области - икономика, демокрация, качество на живот и управление. Балът на държавата зависи от това какъв е кредитният й рейтинг, висока или ниска е корупцията, много ли са безработните, има ли магистрали, висок ли е държавният дълг, какъв е брутният продукт на човек от населението, свободни ли са медиите, има ли политическа нестабилност, развити ли са интернет и електронните услуги, ефективни ли са държавните институции. Отчитат се още брой на убийствата спрямо населението, процент на хората в риск от бедност, продължителност на живота, представяне на учениците в тестовете PISA и др.

България се представя зле във всяка от четирите категории, като по някои конкретни показатели положението е направо трагично. По свобода на медиите например сме на 32-ра позиция от 35 възможни. Същото е класирането ни и по енергийна ефективност. По критериите "корупция" и "върховенство на закона" България е 30-а, а по потребление на домакинствата - 31-ва. Както и в предишни години, страната ни е отличник само по един показател - нисък държавен дълг, като държи четвърто място в класацията. Много прилично е и представянето на България по "е-участие" и по "дългосрочна безработица" - съответно 16-а и 21-ва позиция.

Свързани статии (по етикет)

 • Понеделник, 18 Март 2019 11:20
  Месец преди евровота БСП води пред ГЕРБ

  Месец преди изборите резултатът се обръща. БСП водят пред ГЕРБ, но все още не може да се каже, кой ще спечели евроизборите. Динамиката е голяма, но разликите са малки.

  Това заяви социологът Добромир Живков от агенция "Маркет Линкс" в сутрешния блок на БТВ.

  Според данните на агенцията, ако изборите са сега за БСП ще гласуват 31,3% от запитаните, а за ГЕРБ - 30,9%.

  Над 90% в промяната в отношението към ГЕРБ е в отрицателна посока", коментира Живков.

  Добромир Живков представи изследването на "Маркет линкс", проведено съвместно с БТВ. То е национално представително, проведено сред 1049 пълнолетни лица през периода 12 - 22 април.

  "На трето място е партията на ДПС (6,1%), а ВМРО (5,0%) остава като четвърта политическа сила за евроизборите", каза още той.

  Пет партии имат реален шанс да излъчат евродепутат, анализира данните Добромир Живков. Това са ГЕРБ, БСП, ДПС, ВМРО и Демократична България.

  "Апартаментгейт" се отразява тежко на електората на ГЕРБ, посочва социологът. Според него не може да се каже кой ще спечели изборите - може да бъде както ГЕРБ, така и БСП. "Доверието към политическата класа е изключително ниско. Към момента "Апартаментгейт" се отразява на гласуването на над 60 % от гражданите", разкри Живков.

 • Понеделник, 18 Март 2019 11:20
  Над 20 000 екстремисти проникват в ЕС ежегодно, твърди ГРУ

  Те влизат в страните-членки под прикритието на бежанци

 • Понеделник, 18 Март 2019 11:20
  Волен Сидеров: Искаме предоговаряне на условията, с които България се присъедини към ЕС

   

  Експериментът на партия „Атака“ е успешен. Аз съм удовлетворен, че успяваме да отсеем добрите кандидати, които са неопетнени.

  Те са млади, с кариера и не са били в политически ръководства на партии. Това каза лидерът на партия „Атака“ след регистрирането на евролистата си в ЦИК, предаде репортер на Novini.bg.

  „Тези избори ще са сложни, защото избирателната активност ще е ниска. Това се дължи на отвращението на хората и скандалите. Аз отстъпих встрани и дадох път на младите“, заяви Сидеров. "Призовавам и други колеги да го направят".

  „Искаме предоговаряне на условията, с които България се присъедини към ЕС, и преразглеждане на регламента, по който получаваме евросубсидии...

Оставете коментар