Събота, 08 Август 2020

Сряда, 27 Март 2019 11:00

Михаил Константинов: Роми-полицаи ще респектират по-лесно гетата

Концепцията не е радикална, заяви Андрей Слабаков по време на Кръглата маса за стратегията на Каракачанов за интеграция на циганите

Повече хора от ромския етнос да бъдат наемани на работа в органите на МВР и военните, за да респектират гетата. Такава идея лансира във вторник математикът Михаил Константинов на кръгла маса за стратегията за интеграция на ромите, изготвена от вицепремиера Красимир Каракачанов.

“Когато трябва да се овладее бунт в техните гета, тези хора са в особена помощ, защото местните им имат доверие. Така е в САЩ и Великобритания”, мотивира се Константинов.

“За да си полицай, трябва средно образование, но аз знам, че поне 15-20% от тях имат такова. През 1999 г. реализирахме подобен пример в Петрич. Полицаят беше от ромски произход и в гетото се разбираха, защото го знаеха като “тяхно момче”, одобри Каракачанов.

Основно стратегията предлага помощите да се спират, ако отказват да работят и не пращат децата си на училище. Това ще стават и ако злоупотребяват с детските надбавки.

Тези от тях, които са навършили 18 г., но нямат основно образование, да бъдат задължавани да го завършат и да изпълняват образователнотрудова повинност.

Включват се и мерки срещу безразборната раждаемост и изоставянето на децата в домове, както и срещу незаконните постройки.

“Закъснели сме с около 2-3 десетилетия с мерките. Докато ние говорим, тези хора продължават да правят деца на деца и това е по-страшното”, настоя шефът на съюза на артистите Христо Мутафчиев.

„Концепцията не е радикална”, отбеляза колегата му Андрей Слабаков. И даде пример - образованието у нас е задължително, но няма глоби за тези, които не пращат децата си на училище. Престъпно е да съсипеш бъдещето на детето си, като не го образоваш, отсече Слабаков”, цитиран от „24 часа“.

“Имаше реакции, че концепцията била противозаконна. Било фашизъм. Никой обаче не успя да открие текст, който да е противозаконен”, подчерта Каракачанов.

До седмица той ще внесе стратегията за обсъждане в МС.

Свързани статии (по етикет)

 • Сряда, 27 Март 2019 11:00
  Отхвърлиха доброволните отряди на ВМРО

  Парламентът прие промени в Закона за МВР на второ четене, с които се създава нова дирекция „Жандармерия, специални операции и борба с тероризма“, предаде Агенция „Фокус“.

 • Сряда, 27 Март 2019 11:00
  Корнелия Нинова: Няма общ разговор между мен, Златев и Божков

  „Който продължава да хвърля подобни димки, да извади доказателства и да ги прати на органите за проверка. В обратния случай ще трябва да се защитавам, както трябва“, обяви Нинова.

   

  Няма общ разговор между мен, Златев и Божков. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова пред журналисти преди началото на кръглата маса – дискусия „Лява политика в следкризисен период“.

  „Традиционната тактика на Борисов е, когато е притиснат, да се опитва да въвлече опозицията и да прехвърли отговорността, включително на опозицията. Виждам също, че в последните месеци се организира агресивна кампания срещу мен в лично качество, заради наближаването на изборите в БСП. Казусът Божков-Борисов ще продължи очевидно дълго и ще се подхвърлят димки, в които се опитват да въвличат и опозицията. Никога не съм стъпвала в офиса на Васил Божков, не съм искала или получавала пари или подкрепа от Божков, не съм пращала посредници в офиса му.

 • Сряда, 27 Март 2019 11:00
  „Атака“ внесе отмяна на Закона за социалните услуги

  Той е бич за българските семейства

   

Оставете коментар