Неделя, 27 Септември 2020

Събота, 18 Май 2019 12:49

Протести срещу разбити пътища и пестициди в питейната вода

Жители на с. Конуш затвориха пътя към Маказа с протест срещу лошата инфраструктура, в Генерал Тошево протестират заради отровената с пестициди вода и продължилото три седмици безводие

Хората от хасковското село Конуш затвориха за кратко пътя към прохода Маказа. Те протестират заради разбити пътища, които не са ремонтирани 30 години, съобщава БНР.

Жителите настояват за ремонт на пътищата в селото, които са осеяни с огромни дупки. Макар и на 10 км от Маказа и главния път за Гърция, инфраструктурата на селото е изцяло разбита. Конуш е без канализация, няма питейна вода.

Кметът на община Хасково Добри Делибанов е бил информиран многократно, но резултати няма. Следващото затваряне на пътя към Маказа е насрочено за началото на юни. 

На протест днес излязоха и жители на Генерал Тошево. Причината е продължилото над три седмици дни на безводие в квартал "Пастир". Те настояват в най-кратки срокове водата да бъде изследвана в акредитирана лаборатория, за да се докаже, че е безопасна за пиене.

Жителите са недоволни от реакцията на институциите и ги обвиняват в липса на прозрачност. Те настояват в кратки срокове да бъде доказано, че водата е годна и за питейни нужди. Докато това не стане, протестите ще продължат.

Като "прецедент" определи случилото се с водата в "Пастир" кметът на общината Валентин Димитров. По думите му, заложените изисквания в Наредба номер 9 не е нормално да не могат да бъдат осъществени в нито една лаборатория, съобщава националното радио.

Протестиращите настояват и за системен контрол на земеделските производители и пестицидите, които ползват, от страна на РЗИ - Добрич. Те искат да бъде повдигнато обвинение срещу извършителя на отравянето на водата.

 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар