Петък, 18 Октомври 2019
Неделя, 19 Май 2019 10:32

Падна правителството на Австрия

Корупционният скандал доведе до предсрочни парламентарни избори

Канцлерът на Австрия Себастиан Курц обяви, че ще предложи на президента на страната да свика предсрочни избори възможно най-бързо заради обвиненията в корупция срещу вицеканцлера.

Причината е скандалът с тайно заснетото видео с вицеканцлера Хайнц-Кристиан Щрахе, който предлага щедри обществени поръчки на латвийска гражданка, представила се за племенница на руски олигарх.

Канцлерът на Австрия и лидер на Австрийската народна партия (АНП) обяви края на коалиционното правителство с Австрийската партия на свободата (АПС) след оставката на вицеканцлера Хайнц-Кристиан Щрахе. 

Winbet - удвои тръпката от играта! (18+)

Президентът на Австрия Александър ван дер Белен обяви в изявление, че предсрочни избори са необходими, след като лидерът на крайнодясната партия в управляващата коалиция подаде оставка като вицеканцлер заради обвинения в корупция.

Ван дер Белен заяви, че е обсъдил перспективата за предсрочни избори с канцлера Себастиан Курц, който сложи край на коалиционното управление с крайнодесните днес. Държавният глава е препоръчал провеждането на избори.

Разпадът на кабинета идва само седмица преди изборите за Европейски парламент. Това е второто най-кратко управлявало австрийско правителство - едва 555 дни. По-малко се е задържал само поелият властта през 1994 г. кабинет на социалдемократи и консерватори.

Свързани статии (по етикет)

 • Неделя, 19 Май 2019 10:32
  Борислав Михайлов: Оставката ми е факт и не подлежи на гласуване

  Президентът на БФС - Борислав Михайлов заяви, че няма никакъв смисъл оставката му да бъде разглеждана от Изпълкома

 • Неделя, 19 Май 2019 10:32
  Борислав Михайлов подаде оставка като президент на БФС

  Президентът на Българския футболен съюз е взел решение да подаде оставка, съобщиха от централата на официалния сайт

 • Неделя, 19 Май 2019 10:32
  Радев призова правителството да постави в Съвета на ЕС въпроса за приемане на план за действие в случай на миграционен натиск

  България да постави на следващото заседание на Съвета на ЕС въпроса за приемането на общ европейски план за действие в случай на внезапно увеличение на миграционния натиск по външните европейски граници.

  За това призова президентът Румен Радев на среща с министър-председателя, представители на правителството и на службите за сигурност, които го информираха за резултатите от заседанието на Съвета по сигурност към Министерски съвет, съобщиха от прессекретариата на президента.

  Искането за приемане на такъв оперативен план беше внесено в Съвета на ЕС от държавния глава още през 2017 г. и беше обсъдено на срещата на върха на президентите на парламентарни републики от Европейския съюз на 11 октомври т.г. в Атина.

Оставете коментар