Сряда, 17 Юли 2019
Петък, 14 Юни 2019 09:57

Богомил Манчев: Проектът „Белене“ е неизбежен и необходим

Дали "Белене" ще се осъществи зависи от стратегическите инвеститори и активността на държавата, заяви председателят на Българския атомен форум „Булатом“ Богомил Манчев.

Според него „Белене“ е неизбежен и необходим. „На базата на въведените ясни задължения на членките на Европейската общност за спазване на околната среда нашата енергетика всяка година претърпява сериозни финансови загуби от гледна точка на това, че трябва да плаща емисиите, които изхвърля като въглероден диоксид“, поясни той пред БНТ.

Winbet - удвои тръпката от играта! (18+)

В момента енергията, която произвеждаме от базовите централи "Марица-изток", като себестойност надвишава 130 лева. Трябва да се помисли кардинално как да се преобразува методиката при смятането на крайната цена на клиента, коментира още експертът.

Мечтата на стратегическите инвеститори, които искат да изградят проекта "Белене", е тяхната защитна цена да бъде 60 евро за мегаватчас. Тези 60 евро са 118 лева. При 118 лева той ще може да си покрива всички оперативни разходи на централата и за 15 години да си върне инвестиционната съставка, която е около 7 млрд. привлечен капитал, каза Манчев.

Свързани статии (по етикет)

 • Петък, 14 Юни 2019 09:57
  Президентът на КНСБ: Има манипулации на пазара на промишлен ток

  „Смятам, че има манипулации на пазара на промишлен ток. Индустрията е права, защото от началото на годината няколко пъти имаше ненормални цени по сегмента „Ден напред”. Основното обяснение обаче не е в производителите, а в търговците”.

  Това заяви в предаването „Здравей, България” по Нова телевизия президентът на КНСБ Пламен Димитров.

  Според него имената на въпросните търговци трябва да бъдат казани на взимащите решения. И ако те не предприемат мерки, въпросните имена трябва да се съобщят публично.

  Димитров коментира и най-новите предложения на КНСБ за данъчни промени. Те ще бъдат обсъдени на форум в петък, на който ще присъства и финансовият министър Владислав Горанов.

  Winbet - победата е емоция! (18+)

  „Предлагаме въвеждане на необлагаем минимум. От доходите на всички работещи българи да се приспада минималната работна заплата и останалото да се облага с 10-те процента. За целта трябват 1-1,5 млрд. лева, които обаче ще останат у българите и ще бъдат вкарани в потреблението. 16 държави от ЕС имат такъв необлагаем минимум”, каза Димитров.

  Според КНСБ трябва да бъде увеличен и налогът върху дивидентите и да има данъчни стимули за млади семейства.

  Той бе категоричен, че неравенствата в България са най-дълбоки в целия ЕС. Разликата между най-бедните и най-богатите работещи е 7.7 пъти. „Тази несправедливост се отразява и на спестяванията – 2/3 от българите нямат и един лев в банка. Както казва шефът на МВФ, това е опасно за обществения мир”, коментира още Димитров.

   

 • Петък, 14 Юни 2019 09:57
  Бизнесът със сигнал до главния прокурор относно пазара на ел.енергия

  Според авторите на сигнала, налице е бездействие и неупражняване на задължения от лица с управителни функции в ТЕЦ "Марица изток 2" ЕАД и БЕХ

 • Петък, 14 Юни 2019 09:57
  Предприятия в страната спират работа заради високите цени на тока

  Главният  енергетик в "Металик" АД: Това е смърт за бизнеса

Оставете коментар