Неделя, 05 Юли 2020

Петък, 14 Юни 2019 11:21

Крум Зарков: Искаме мониторингът на ЕК да приключи, но тъпчем на едно и също място

„Трябва да поставим въпросите, които излизат от Механизма за мониторинг и проверка на ЕК и да им отговорим ясно, за да може той да приключи. Говори ни се за мерки, които се повтарят от години, но тъпчем на едно и също място.” Това каза Крум Зарков във въпрос към министъра на правосъдието.

Той припомни, че още през октомври 2016 г. председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер е уверил в писмо премиера Борисов, че планира приключване на Механизма за мониторинг и проверка до края на мандата на настоящата комисия.

Зарков припомни още, че последният доклад на тази комисия е излязъл на 13.11.2018 г. и съдържа констатации, които са накарали българите да мислят, че действително идва краят на този механизъм.

Winbet - на един клик разстояние! (18+)

Народният представител коментира, че заради това  думите на комисаря по правосъдието Вера Йоурова са прозвучали изненадващо, когато през април тя е изразила обратно мнение. „Според нея този процес не може да бъде завършен в мандата на тази ЕК. Още повече, че тенденцията по думите й не е дотам удовлетворителна, за да може ясно да се заяви, че механизмът може да спре”, каза още Крум Зарков.

Той добави, че е хубаво, че се знае по кои мерки страната ни има напредък, но по думите му министерството трябва да каже- по кои няма. „Пример за такива мерки, които не са изпълнени са: непредсказуемостта на законодателния процес, съдебната карта и други.

ЕК очаква и външния преглед за функционирането на системата за предварителна проверка по възлагането на обществени поръчки, който е създаден с подкрепата на Световната банка. Напредъкът по изпълнението на тези мерки трябва да се представя на народните представители, а не министърът да си заравя главата в пясъка”, заключи Крум Зарков.

Свързани статии (по етикет)

 • Петък, 14 Юни 2019 11:21
  Корнелия Нинова: Бъдете непримирими към несправедливостта, учете нови неща и се развивайте

  Поздравявам Младежкото обединение за енергията, която вложихме заедно в последните четири години в политиките за социална справедливост и грижа за младите хора. Четири много наситени години, с десетки срещи, кампании, протести, международни прояви в отстояване на семейно подоходно облагане, грижа да децата, културен чек, младежка заетост, помощ на възрастните хора. Настоящето ни изправя пред новите предизвикателства на високите технологии, изкуствен интелект и екологичните проблеми. Това са теми на бъдещето. Знам, че работите по тях и сте готови за тези предизвикателства. Радвам се, че с промените в БСП дадохме възможност на младите да участват активно в политиката и да прилагат нашите идеи на практика като кметове, общински съветници, депутати и евродепутати. Сега имате и собствено младежко предаване в Българска свободна телевизия. Изпълнете го със съдържание за проблемите на младите и грижа за тяхното бъдеще. Бъдете непримирими към несправедливостта, учете нови неща и се развивайте.

 • Петък, 14 Юни 2019 11:21
  Корнелия Нинова: Предлагам консолидация в интерес на хората, а не част от статуквото за собствен интерес

  Лидерът на БСП Корнелия Нинова присъства на отчетно-изборната конференция на общинската организация на БСП–Плевен заедно с депутатите Румен Гечев и Стефан Бурджев. Каквото и да се говори, фактите за последните четири години показват едно - БСП повишава доверието в себе си на всички избори

 • Петък, 14 Юни 2019 11:21
  БСП: Истината за чумата се разбра. Сега търсим справедливост

  Вигенин и Нинова ще осигурят юридическа подкрепа на животновъдите, които ще заведат дела за нанесените им вреди

Оставете коментар