Сряда, 17 Юли 2019
Събота, 22 Юни 2019 18:01

САЩ изпраща в Украйна оръжие за 250 милиона долара

Пратката на Пентагона включвала снайперски пушки, гранатомети, радари за ВМС, оборудване за спецчастите, сухопътните войски и за военните медици, както и системи за Радиоелектронна борба

 

Министерството на отбраната на САЩ възнамерява да изпрати в Украйна военна техника и оръжие за 240 милиона долара като помощ за укрепването на военния потенциал на страната, тъй като, както и по-рано, тя е в конфликт с поддържаните от Русия сили в източните райони, пише американското издание Washington Examiner, цитиран от Агенция „Фокус”.

Пакетът за военна помощ ще включва снайперски пушки, гранатомети, противоартилерийски радари за ВМС на Украйна, спецчастите и сухопътните войски. Също така ще бъдат изпратени и средства за откриване на системите за Радиоелектронна борба (РЕБ), прибори за нощно виждане и военно-медицинско оборудване.

Както съобщават от Пентагона, с тези допълнителни средства и оборудване общата военна помощ, предоставена от САЩ на Украйна за обезпечаване на сигурността на страната от 2014 година ще състави в парично изражение 1,5 милиарда долара.

„Смятам, че предоставянето на помощ за сигурността на Украйна е от жизненоважно значение. Според мен това води до психологически и военен принос за подобряване на професионалното ниво и бойните способности на украинските сили ”, заяви специалният представител на САЩ за Украйна Кърт Волкър на заседание в комисията по външни работи на Сената.

„Смятам, че е важно и Украйна да отговори с взаимност по отношение на закупуването на военно оборудване от нас. И знам, че възнамеряват да направят това“, каза той.

Решението за предоставяне на военна помощ беше взето в повратен момент за новия президент на Украйна Владимир Зеленски, популярен комик, който спечели убедителна победа на изборите през април. Зеленски направи своя главна политическа задача спирането на поддържания от Русия конфликт в Донбас, източен регион на страната.

„Трябва да станем исландци във футбола, израелци в защита на родната си земя, японци в технологиите“, каза Зеленски в встъпителната си реч през май.„Първата ни задача е прекратяване на огъня в Донбас“.

В речта си пред сенаторите Волкер каза, че Съединените щати трябва допълнително да укрепят арсенала на Украйна за брегова и противовъздушни отбрана, тъй като Русия все още представлява заплаха за Черно море. 

Свързани статии (по етикет)

 • Събота, 22 Юни 2019 18:01
  Иранската криза е тласкана само от едно – петрол

  Агресията на Вашингтон е част от десетилетните усилия да се контролира кранчето на Персийския залив

 • Събота, 22 Юни 2019 18:01
  Тръмп с расистко изказване срещу жени от Демократическата партия

  Американският президент призова цветнокожи конгресменки "да се върнат откъдето са дошли"

 • Събота, 22 Юни 2019 18:01
  Правителството одобри актуализация на бюджета заради сделката за Ф-16

  Замразяват се проектите за нови кораби и бронирани машини. Заради сделката в края на юни беше емитиран вътрешен дълг от 300 милиона лева.

  Министерски съвет одобри проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за държавния бюджет на Република България за 2019 година, съобщиха от правителствената информационна служба.

  Това е втора актуализация на бюджета през годината. Първата беше заради намаляването на партийните субсидии. Този път кабинетът трябва да осигури допълнителен ресурс за закупуването на военната техника, като по-късно през месеца ще бъде поет още дълг от вътрешния пазар. Очакваната сума на новите задължения е 200 млн. лева.

  Законопроектът е изготвен във връзка с придобиването на нов тип бойни самолети от въоръжените сили на Република България, които са от изключителна важност за националната сигурност и отбраната на страната, за прилагане на механизмите на колективната отбрана на НАТО и общата политика за сигурност и отбрана на ЕС, се уточнява в съобщението.

Оставете коментар