Сряда, 05 Август 2020

Сряда, 03 Юли 2019 11:57

Забрана за извеждане на големи кучета без намордник гласуваха депутатите

Заради зачестилите случаи с нахапани хора

 

Забрана за свободно разхождане на кучета над 5 кг без повод и намордник гласуваха депутатите на първо четене. Промените са в Закона за ветеринаромедицинката дейност и бяха внесени преди две седмици от Десислава Атанасова от ГЕРБ.

Конкретният повод за по-строгите правила бяха зачестилите случаи на хора, нападнати от домашни кучета. 

Нарастват и глобите при неспазване на забраните. Извеждането на кучета над 5 кг без повод и намордник да се наказва с глоба от 300 лв. За извеждането на агресивни кучета без повод и намордник глобата за нарушителите ще бъде в размер на 1000 лв. 500 лв. е глобата за разхождане на кучета на детски площадки и на места, обозначени от общините със забранителни знаци.

„За“ законопроекта гласуваха 145 народни представители, „против“ нямаше, петима се въздържаха.

В проекта на Десислава Атанасова са регламентирани изключенията от забраната за свободно пускане на извеждането на кучета без повод. Забраната няма да се отнася за кучета, които се пускат свободно в обособените и обозначени за това места в урбанизираните територии, по време на лов, подложени на обучение при условията и по реда на наредбите и участващите в състезания.

Свързани статии (по етикет)

 • Сряда, 03 Юли 2019 11:57
  Нинова от Бузлуджа: Този парламент е изчерпан, необходими са нови избори

  Корнелия Нинова беше на връх Бузлуджа, където Българската социалистическа партия отбелязва 129-ата годишнина от организираното социалистическо движение в страната

 • Сряда, 03 Юли 2019 11:57
  БСП напусна заседанието на парламента: Борисов е страхливец! Води България към катастрофа!

  ПГ на "БСП за България" напусна пленарната зала, предаде репортер на Агенция "Фокус". Намерението на опозицията обясни от парламентарната трибуна зам.-председателят на ПГ на "БСП за България" Георги Свиленски.

 • Сряда, 03 Юли 2019 11:57
  Депутатите гласуват министерските оставки след ремонта на ”Борисов 3”

  Министерските рокади в кабинета “Борисов 3” влизат за гласуване в парламента. С постовете си се разделят Владислав Горанов, Емил Караниколов, Младен Маринов и Николина Ангелкова. Те ще бъдат заменени съответно от Кирил Ананиев, Лъчезар Борисов, Христо Терзийски и Марияна Николова.

  Четирите рокади са част от “големия ремонт” на кабинета “Борисов 3”, който управляващите обещаха. Те дойдоха след обещания коалиционен съвет.

  Очаква се гласуването на оставките в планерна зала да е внесено като първа извънредна точка по време на заседанието на депутатите днес.

  Припомняме, че преди коалицията да съвещава заявки за смяна на министри имаше още миналата седмица. Борисов поиска оставките на Горанов, Караниколов и Маринов, като още на следавщия ден те бяха замразени. Причината - решението, което коалицията трябваше да вземе, бе обещано за дните след вота на недоверие.

Оставете коментар