Вторник, 04 Август 2020

Неделя, 07 Юли 2019 11:17

Започнаха предсрочните парламентарни избори в Гърция

Гърция гласува на предсрочни парламентарни избори. Близо 10 милиона души имат право на глас в хиляди избирателни секции, които отвориха в 7 ч.

Премиерът Алексис Ципрас свика изборите, след като загуби на европейския и местния вот. Според проучванията, опозиционната дясно-центристка партия "Нова демокрация" ще спечели, предаде БНТ

20 партии участват на изборите, като според прогнозите, между 5 и 7 от тях ще прескочат бариерата и ще влязат в парламента.

Предварителните социологически проучвания сочат, че дясно-центристка партия "Нова демокрация" на Кириакос Мицотакис ще спечели срещу партията на досегашния премиер Алексис Ципрас - "Сириза" с между 8 и 12 %.

Winbet - на един клик разстояние! (18+)

Проф. Йоргос Плиос, председател на Гръцкото социологическо общество: "Сириза" издига, от една страна, страха от идването на "Нова демокрация" на власт, а "Нова демокрация" обещава още повече пазарна икономика. Това, което ще спечели изборите, са тези, които не гласуваха последния път, те ще решат битката. Те ще определят разликата между двете партии. От това, обаче, ще зависи какво ще стане на другия ден.

Николета Критико, журналист в "Евронюз" - Гърция: Резултатите са предвидими, защото преди дни имахме евроизбори, които "Нова демокрация" спечели. Очаква се и на тези да спечели, така че Гърция ще отвори нова страница от гледна точка на политическото лидерство. От 2015 г. премиерът Алексис Ципрас като че ли символизираше нещо ново, но за съжаление той не успя да изпълни очакванията на гръците основно заради тежките бюджетни съкращения, които трябваше да наложи. Основният му опонент сега е Кириакос Мицотакис, който, изглежда, ще е новият лидер в следващите 4 години.

Секциите ще затворят в 19 ч , а първите екзитполове се очаква малко след 19:30 ч.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар