Вторник, 14 Юли 2020

Четвъртък, 11 Юли 2019 11:39

Германският износ на оръжия се е увеличил драстично

Данните предизвикаха критики към канцлера Ангела Меркел

 

По данни на германското министерство на икономиката, добити и оповестени от членове на опозиционната немска партия „Зелени“, федералното правителство е одобрило сделки за продажба на оръжия на обща стойност 5,3 млрд. евро или 6 млрд. долара между януари и юни тази година, съобщава англоезичната редакция на „Дойче веле“.

Публикуваната сума за първата половина на тази година надминава приходите от продажбата на оръжие за цялата 2018 г., които се равняват на 4,8 млрд. евро.

Най-голям купувач на немско оръжие е Унгария, която е отделила за тази цел 1,76 млрд. евро, следвана от Египет с 800 млн. и Южна Корея с 278 млн.

Изданието припомня, че от месец май, унгарският премиер Виктор Орбан заяви, че смята да удвои разходите за въоръжение.

Данните предизвикаха критики към канцлера Ангела Меркел, най-вече защото правителството продава оръжие на Египет и Обединените арабски емирства, които са замесени в конфликта в Йемен.

Winbet - истинската тръпка от победата! (18+)

Коалиционните партньори на Меркел – ГСДП, също станаха жертва на нападки, тъй като по-рано тази година двете управляващи партии се съгласиха да намалят износа на оръжия за страните, които участват в йеменския конфликт.

Припомняме, че от началото на 2019 г. германското правителство е одобрило износа на оръжия за над 1 милиард евро за коалицията, водена от Саудитска Арабия, която участва във военните действия в Йемен.

Въпреки ограниченията за износ, фигуриращи в коалиционното споразумение между ХДС/ХСС и Германската социалдемократическа партия /ГСДП/, само от 1 януари до 5 юни са утвърдени 13 искания за износ на стойност 801,8 милиона евро за Египет и 43 за ОАЕ на стойност 206,1 милиона евро, съобщава „Шпигел“. Тези данни се съдържат в отговор на министерството на икономиката на депутатски въпрос, отправен от Омид Нурипур от партията „Съюз 90/зелените“.

Германското правителство също така е одобрило две сделки със Саудитска Арабия, въпреки че от ноември 2019 г. по отношение на тази страна уж е в сила пълна забрана за износа на оръжия.

 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар