Петък, 20 Септември 2019
Петък, 26 Юли 2019 14:53

Мерки за овладяване на чумата по свинете представи земеделският министър

По време на изслушването в парламента от БСП поискаха оставката на земеделския министър Десислава Танева заради африканската чума

 

Институциите проверят данни за още два случая на африканска чума по свинете, съобщи в парламента земеделският министър Десислава Танева. Тя отказа да уточни за кой регион става въпрос: "Е, не мога да кажа. Това има ред, в който трябва да излязат проби. Как да отговоря преди да излязат пробите? Едното е лично стопанство, другото е комплекс в района. Естествено, там е концентрацията. Очакваме резултати".

Властите са намерили  място, където да бъдат загробени над 40 хиляди свине от свинекомплекса в с. Бръшлен, оповести министър Танева: "Този терен се определя със съгласуването на всички екологични служби - РИОСВ, РИОКОС и "Басейнова дирекция" по водите. Забавянето на старта на процеса в Бръшлен беше поради това, че в контингент с плана, който съществува от година и половина това място първоначално е било определено без това съгласуване. Намериха службите място, което е подходящо за тази дейност, и по никакъв начин не застрашава околната среда".

Депутатите изслушаха министъра на земеделието Десислава Танева за мерките, които държавата е взела за овладяване на заразата с африканска чума по свинете. Министърът заяви, че няма друг вариант освен умъртвяване на всички животни при установяване на зараза с африканска чума: "Мога да ви дам примери и с Бръшлен, където всяка вечер по няколко десетки прасета умират от заболяването, без възможност за разделение по халетата. Такава дерогация е недопустима за африканската чума по свинете".

Winbet - победата е на върха на пръстите! (18+)

Десислава Танева каза още, че се налагат промени в организацията на действията по овладяване на заразата с африканската чума по свинете: "Времето е такова, географското ни положение е такова, че епизоотичната обстановка е много тежка. Ние ще направим съответния анализ къде са пропуските и как можем да подобрим координацията, дейностите и действията, за да бъдем по-бързи и навсякъде, където е необходимо, ви гарантирам, че ще предприемам и организационни, и кадрови промени".

Вчера еврокомисарят по здравеопазването и безопасността на храните Витянис Андрюкайтис препоръча на властите у нас да предприемат мерки във връзка със заболяването, за да не изгуби България цялото си свиневъдство. 

По време на изслушването в парламента от БСП поискаха оставката на земеделския министър Десислава Танева заради африканската чума. В отговор Танева обвини левицата, че са неподготвени по темата с мерките, които държавата взема в тежката ситуация: "Аз мога винаги да подам оставка, повярвайте ми. Този въпрос на фона на тази криза звучи само като облекчение. Това го казвам най-откровено. Знаете ли кое е лошото при нас? Нивото на диалог, който се води, е как да кажа, аз съм сигурна, че с този Интернет вече интелигентните деца в 5-и клас могат да разпознаят глупостта".

източник: БНР

Свързани статии (по етикет)

 • Петък, 26 Юли 2019 14:53
  Иво Христов: Държавата отдавна няма функциониращ парламент. Имаме самодържец

  Не бях съгласен президентът да прави обръщение в парламента, но той беше убеден, че трябва да бъде спазен институционалният подход и го направи, коментира бившият началник кабинет на държавния глава и настоящ евродепутат.

  Аз съм в постоянна връзка с президента, смятах че не си струва да се прави обръщение към парламента, защото той удари институционалното дъно. Това заяви в предаването "Тази сутрин" по bTV  евродепутатът от БСП Иво Христов. Той отбеляза обаче, че президентът е избрал да се спази институционалния подход.

  "Парламентът гони историческо дъно по доверие, ако въобще можем да говорим за доверие. Президентът беше убеден, че трябва да бъде спазен институционалният подход и го направи. Той заяви всичко онова, което хората мислят и което някой трябва да изговори. Разбира се, не бе разбран, както се и очакваше", коментира Иво Христов.

  "Това е общ закон – улицата пренаписва правилата, той изтъква една обществена закономерност", коментира Иво Христов думите на Румен Радев, че улицата ще помете статуквото.

  "Държавата отдавна няма функциониращ парламент. Имаме самодържец. Местните изори са по-горещи. В България изборният процес е толкова опорочен, че поставям под въпрос всички резултати оттук нататък”, категоричен беше Иво Христов.

 • Петък, 26 Юли 2019 14:53
  Управляващото мнозинство отхвърли президентското вето върху закона за военното разузнаване

  Държавният глава наложи вето заради несъгласие с текста, че цивилно лице може да оглави Служба „Военна информация“

  С 134 „за“, 57 „против“ и 6-ма въздържали се народните представители отхвърлиха ветото на президента Румен Радев върху промените в Закона за военното разузнаване.

  До новото обсъждане се стигна след като на 5 август държавният глава наложи вето заради несъгласие с текста, че цивилно лице може да оглави Служба „Военна информация“.

  Според държавния глава това не съответства на мястото, което заема службата като неразделна част от въоръжените сили на Република България.

  „Военното разузнаване е неразделна част от въоръжените сили съгласно чл. 50, ал. 1, т. 3 от Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България (ЗОВСРБ). То е сред стълбовете на националната сигурност и е част от структурите, които формират системата за нейната защита“, уточнява в мотивите си Румен Радев.

 • Петък, 26 Юли 2019 14:53
  Депутатите от "Атака" напускат ПГ на "Обединени патриоти" (видео)

  Явор Нотев: Това, което остана от "Обединени патриоти" не е формацията, за която гласуваха българските граждани

Оставете коментар