Петък, 20 Септември 2019
Понеделник, 29 Юли 2019 11:44

Потвърдиха Африканска чума във Видин, Военна полиция влиза в кланиците

Извънредни мерки за сигурност и ограничаване на Африканската чума бяха въведени след днешното заседание на Епизоотичния съвет в МС

Заради заразата занапред във всяка кланица от общо 67, предназначени за свине, ще присъства ветеринар и Военна полиция. Това обяви земеделският министър Десислава Танева след заседанието в Министерския съвет.

Winbet - най-голямо разнообразие от пазари! (18+)

Тя потвърди, че пробите са доказали и Африканска чума във Видин. Там става въпрос за болно домашно прасе в "задния двор". Въвежда се и 20-километрова санитарна зона.

До момента са регистрирани 22 огнища на заразена домашна свиня, 20 случая на дива свиня, обобщи данните към момента министърът на земеделието.

Свързани статии (по етикет)

 • Понеделник, 29 Юли 2019 11:44
  Росица Кирова: Нашата следваща цел е да влезем в парламента и да променим правилата

  „Изминалите четири години за нас бяха интересни, много поучителни и изключително трудни. Трудни, защото в този Общински съвет ние бяхме единствената реална опозиция, единствената група, която никога не направи компромис с каквото й да е решение, свързано с Видин, с видинчани“.

 • Понеделник, 29 Юли 2019 11:44
  За БАБХ принудителното избиване на прасетата е „доброволно усвояване на месо”

  Като „доброволно усвояване на месото от прасетата в личните стопанства” беше определено от страна на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) принудителното избиване на свинете по дворовете в областите, засегнати от чумата по свинете.

  Това става ясно от съобщение на агенцията, според което от 2 септември започва на хората, които са заклали прасетата си преждевременно, да се изплаща по 300 лева за дезинфекция.

  „Право на обезщетение имат стопаните с до 5 броя прасета за угояване, предприели мерки за почистване и дезинфекция на обектите, след доброволно усвояване на месото от прасетата в личните си стопанства”, се посочва в съобщението на БАБХ и уточняват, че графиците за изплащане на обезщетенията вече са готови. Пари ще се изплащат в 21 области. Сумата за дезинфекция е еднаква за всички и не зависи от това колко прасета са отглеждали.

 • Понеделник, 29 Юли 2019 11:44
  Изплащането на обезщетения за евтаназираните прасета ще започне след 1 септември

  Стопаните, които умъртвиха доброволно прасетата си, ще получат по 300 лева. Очаква се изплащането на парите да започне след 1 септември.

Оставете коментар