Събота, 04 Юли 2020

Вторник, 30 Юли 2019 09:40

Договорът за купуването на самолети F-16 е публикуван в "Държавен вестник"

Договорът за закупуване на 8 нови изтребителя F-16 Block 70 със САЩ е обнародван в "Държавен вестник"

Обнародвани са и Договорът за индустриално сътрудничество, както и актуализацията на бюджета за сделката. България има срок до първите дни на септември да преведе парите по договорите. Крайният срок е 5 септември Сделката е на стойност 2,2 млрд. лв.

Очаква се парите да бъдат депозирани в банката на Федералния резерв. Процент и половина ще е доходността им, обясниха от Министерството на отбраната, цитирани от БНР.

Решението за ратификацията на договора мина и през ветото на президента Румен Радев, което Народното събрание преодоля. със 128 гласа.
Вето на договора за индустриалното сътрудничество и актуализацията на бюджета не последваха.

Публикуването на документите е последният етап от българската процедура по договора със САЩ за новите самолети.

България ще купи 8 изтребителя.

Winbet - победата е на върха на пръстите! (18+)

Очаква се първите самолети да бъдат доставени до средата на 2023 г., 4 бойни самолета ще бъдат доставени до края на 2023-та, а последните през първото тримесечие на 2024 г. 

Оперативна готовност на самолетите трябва да е постигната в края на петата година от датата на влизане в сила на договора.

Стойността на проекта е 2,2 милиарда лева, като затова държавата емитира и държавен дълг, за да може да допълни сумата от вече гласуваните 1,8 млрд. лева.

Очаква се парите да бъдат депозирани в банката на Федералния резерв. Процент и половина ще е доходността им, обясниха от Министерството на отбраната. 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар