Неделя, 15 Септември 2019
Петък, 02 Август 2019 11:45

Калин Калпакчиев: "Пръскачките" урониха престижа на прокуратурата. Това е опасно!

Калпакчиев потвърди позицията на Съда в Страсбург, че такова поведение е неприемливо и в разрез с правилата

Калин Калпакчиев, председател на Съюза на съдиите в България, коментира в студиото на сутрешния блок на бТВ разпространяването на данни вчера от Прокуратурата по случая с „ТАД груп“ и хакерската атака в НАП. По думите му, този тип разпространение на информации прилича на пропагандна акция. Той напомни и други случаи, които са идентични на този.

„Пръскачките, думите на Прокуратурата станаха част от народния фолклор“, добави той и поясни, че всичко е допринесло за уронване на престижа на институцията. „Това е опасното“, каза Калпакчиев.

На въпрос как от вълшебници хората от „ТАД груп“ са се превърнали в кибертерористи, Калин Калпакчиев отговори, че с разследването се показва, че се целят някакви ефекти с краткосрочна цел.

Winbet - най-голямо разнообразие от пазари! (18+)

Той коментира и избора за нов главен прокурор. По думите му, случващото се не е безпрецедент, а показва как се е извършвала и преди седем години. Според него всичко е трябвало да започне с анализ на състоянието на Прокуратурата и да се направи извод какъв главен прокурор е необходим на България.

Относно оставката на Методи Лалов, той заяви, че не смята, че като напуснат системата от всички почтенни хора, тя ще стане по – добра.

Припомняме ви, че Лалов оповести сам вчера във Фейсбук решението си да напусне. „Тръгвам си от съдебната система, а Пламен Георгиев се завръща в нея, за да заеме достойно мястото си на прокурор. Каква ирония! Тръгвам си от съда, но сърцето ми остава завинаги там. Правя го, за да работя за промяна, която ще позволи в съдебната система да влизат и да остават почтените, независими и компетентни магистрати. Излизам, за да се боря в съдебната система да се завърне справедливостта”, написа Лалов в социалната мрежа.

Свързани статии (по етикет)

 • Петък, 02 Август 2019 11:45
  Две комисии ще обсъждат качествата на Иван Гешев

  Заседанията ще се излъчват директно онлайн

 • Петък, 02 Август 2019 11:45
  Журналисти на протест пред БНР, заглушиха сигнала на "Хоризонт". Прокуратурата, СЕМ и КРС с проверки за спрения ефир. Великова се връща в ефир, и.д. директорът подаде оставка (обзор)

  Журналисти от много медии излязоха днес на протест в защита на свободата на словото. Вчера в радиото, което има репутацията на единствената свободна национална медия, бе сменен директорът на програма „Хоризонт“. По-късно решението бе отменено, след като се разбра, че журналистическата гилдия не приема подобно посегателство на свободното слово.

  Въпреки това, тази сутрин между 6 и 11 ч. сигналът на програма „Хоризонт“ беше заглушен в цялата страна. Официалният мотив е "техническа профилактика". От 6 до 10 часа в ефир е именно предаването на Силвия Великова, което днес се води от Диана Дончева.

  Силвия Великова е един от най-добрите съдебни репортери у нас и често е заемала критични позиции спрямо главния прокурор Сотир Цацаров и безалтернативния му наследник Иван Гешев. Самата журналистка обясни, че именно това стои в основата на свалянето й от ефир.

 • Петък, 02 Август 2019 11:45
  Асоциацията на прокурорите подкрепи Иван Гешев за главен прокурор

  Изразяваме твърдото си несъгласие с опитите на някои среди настоящият избор да бъде превърнат в политически фарс и опорочен от инспириран уличен натиск и компроматна кампания, пишат прокурорите в становище до Висшия съдебен съвет

Оставете коментар