Понеделник, 16 Септември 2019
Събота, 03 Август 2019 11:01

Нено Димов: Не можем да говорим за екокатастрофа с чумата по свинете

„За екокатастрофа не би трябвало да говорим в момента. Основната отговорност на Министерството на околната среда и водите и Басейновите дирекции е да гарантираме да няма преминаване на водата, която се отделя при загробването на умъртвени прасета към подпочвени води“. Това заяви министърът на околната среда и водите Нено Димов по Нова телевизия

Според него изгарянето на животните е по-добър вариант от загробването, но експертите трябва да дадат последно мнение.

„Скоростта на решаването на проблема е гаранция за неразпространяването му. Надявам се гражданите ще разберат и да подпомогнат този процес“, коментира още министърът.

По думите му съществува европейска норма за намаляване на популацията в такива случаи, за да може да се минимизира възможността за пренасяне на заразата. „Очаква се и ловните стопанства, и горските стопанства, и ловните дружинки да се включат много активно. Министър Танева спомена, че вече има и финансов стимул“, обясни той, като добави, че това ще накара повече хора да се включат в умъртвяването.

България няма да плаща за мръсния въздух на този етап, каза още министърът на околната среда и водите.

Winbet - на един клик разстояние! (18+)

„Още на първите ни срещи, които ще имаме след лятната ваканция с текущата комисия, ще покажем напредъка, който сме направили. От тази година влезе в сила система за ранно предупреждение и за контролиране на нивата на замърсяване. Тя би трябвало да ги контролира така, че да няма превишавания на серните окиси. В района бяха направени много инвестиции в тази посока. Тенденцията е добра, но е факт, че за периода, за който ни съдят е имало превишавания на нормите”, коментира Нено Димов решението на Европейската комисия да съди отново България за мръсния въздух край Гълъбово.

Той добави, че е направил сравнение и между различните горива и видове печки, които се използват за отопление, тъй като те също замърсяват въздуха.

„Ако гледаме не на обем, а на киловат час най-скъпо излиза да горите дърва на старата печка, а най-евтино излиза да горите добри въглища. 2 пъти е разликата на печка, която има екодизайн. С 40% по-евтино е, ако е имате нова печка при същото гориво“, поясни министърът.

Нено Димов заяви, че най-сериозният проблем за справянето с мръсния въздух е манталитетът на хората и добави, че ще отнеме години, за да заменим старите автомобили с електромобили, за да допринесем за чистия въздух.

„500 млн. ще бъдат инвестирани в общините за сертификация на транспорта през следващите две години“, каза той.

Свързани статии (по етикет)

 • Събота, 03 Август 2019 11:01
  За БАБХ принудителното избиване на прасетата е „доброволно усвояване на месо”

  Като „доброволно усвояване на месото от прасетата в личните стопанства” беше определено от страна на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) принудителното избиване на свинете по дворовете в областите, засегнати от чумата по свинете.

  Това става ясно от съобщение на агенцията, според което от 2 септември започва на хората, които са заклали прасетата си преждевременно, да се изплаща по 300 лева за дезинфекция.

  „Право на обезщетение имат стопаните с до 5 броя прасета за угояване, предприели мерки за почистване и дезинфекция на обектите, след доброволно усвояване на месото от прасетата в личните си стопанства”, се посочва в съобщението на БАБХ и уточняват, че графиците за изплащане на обезщетенията вече са готови. Пари ще се изплащат в 21 области. Сумата за дезинфекция е еднаква за всички и не зависи от това колко прасета са отглеждали.

 • Събота, 03 Август 2019 11:01
  Изплащането на обезщетения за евтаназираните прасета ще започне след 1 септември

  Стопаните, които умъртвиха доброволно прасетата си, ще получат по 300 лева. Очаква се изплащането на парите да започне след 1 септември.

 • Събота, 03 Август 2019 11:01
  Министър Нено Димов глобява екозавода край Шишманци за депото

  Екозаводът край Шишманци ще продължи работата си, но се забранява директното изхвърляне на отпадъци на депото. Там трябва да се увеличи запръставянето.

Оставете коментар