Сряда, 19 Февруари 2020

Петък, 09 Август 2019 11:24

Африканската чума стигна и Родопите

Десислава Танева свиква спешна среща с областните управители

 

Две положителни проби за чума по свинете са установени при изследване на материал от мъртви глигани, намерени край доспатското село Змеица, съобщиха от Областната дирекция по безопасност на храните в Смолян.

Това са първите случаи на заболяването в Смолянска област, съобщава Дир.бг.

Общинската епизоотична комисия в Доспат ще заседава днес, за да се обсъдят мерките, които ще бъдат наложени заради наличието на заразата. Очаква се в следващите дни да се получат резултатите и от останалите 9 проби от мъртви глигани, открити в горски местности в областта.

Пробите са от трупове на две диви свине, престояли от дълго време в местност между селата Змеица и Борино. Изследването е направено на база биологичен материал от тръбните кости. Веднага, след като са намерени, мъртвите животни са загробени, а мястото е било дезинфектирано, съобщиха от община Доспат.

Winbet - истинската тръпка от победата! (18+)

Ръководството на Министерството на земеделието пък ще се срещне днес следобед във Велико Търново с областните управители от страната и представители на сдружението на общините, за да обсъдят актуалната обстановка във връзка с африканската чума по свинете и ограничаване на заболяването, съобщават от аграрното ведомство.

Ще присъстват и представители на Българската агенция по безопасност на храните, както и на Центъра за оценка на риска по хранителната верига.

Срещата ще бъде в Областната дирекция на Държавен фонд "Земеделие"- Велико Търново, а в 15 часа ще бъде даден брифинг.

 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар