Понеделник, 24 Февруари 2020

Неделя, 18 Август 2019 13:18

Сигнали за силна миризма от терените със загробени прасета в Русенско

От Агенцията по безопасност на храните в Русе уверяват, че площадките, където се загробват животните, непрекъснато се наблюдават. 

 

Сигнали на граждани за неприятни миризми, които идват от терените със загробени прасета в Русенска област. Оплакванията на хората са от селата Бабово, Пет кладенци, Николово и Попина. Те са притеснени, че от площадките могат да се носят не само миризми, но и зарази, съобщава БНТ.

От Агенцията по безопасност на храните в Русе казаха, че няма такава опасност. При загробването на животните са взети всички мерки за биосигурност и местата се охраняват денонощно.

Близо до русенското село Бабово, в отводнен язовир, са загробени всичките 40 000 прасета от свинекомплекса в Бръшлен, който беше засегнат от Африканската чума. От седмица обаче зачестиха сигналите на хора, които минават оттам, че от мястото се носят миризми - най-често сутрин и вечер.

Жителите на село Бабово се надяват, че при загробването на животните са спазени всички правила. Други смятат, че тези мерки са недостатъчни.

От Агенцията по безопасност на храните в Русе заявиха, че площадките, където се загробват животните, непрекъснато се наблюдават. 

Winbet - най-голямо разнообразие от пазари! (18+)

„Постоянно се работи, има техника и при малък излив, който настъпва, веднага се запръстява. Следим все пак този процес да не разпространим вируса. Това е контролирано нещо, не е нещо необичайно”, уверява д-р Николай Ненов, началник отдел в Областната дирекция по безопасност на храните в Русе.

Във всички общини на Русенска област вече са определени местата, където при нов случай на африканска чума трябва да бъдат загробвани животни.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар