Вторник, 25 Февруари 2020

Вторник, 20 Август 2019 10:02

Руски експерт за АЕЦ "Белене": Последен шанс за София

България прие заявката на руската корпорация „Росатом“ за участие в изграждането на АЕЦ "Белене", отбелязват в заглавия руски издания

 

София вече инвестира в строежа на АЕЦ "Белене" 3 милиарда лева; днес централата разполага с два реактора и площадка, на която да бъде построен енергийният обект, пише Novini.bg, позовавайки се на специализираният сайт "Нефтегаз". "Националната електрическа компания (НЕК) на България успешно прие заявката", съобщи вчера руската компания. Първият зам.-генерален директор на „Росатом“ Кирил Комаров заяви по-рано, че корпорацията е готова да предостави на българското правителство цялата необходима подкрепа в проекта за възобновяване на строителството, отбелязва "Нефтегаз".

Общо пет компании изразиха желание да участват в конкурса за стратегически инвеститор за проекта - Китайската държавна ядрена корпорация, френско-германската „Фраматом“, Южнокорейската хидроатомна корпорация, руската „Росатом“ и американската „Дженерал Електрик“. Но "АЕЦ "Белене" с мощност 2 гигавата поначало се предвиждаше да бъде строена именно с участието на Русия и по руски проект", изтъква електронният вестник.

"Белене" се строи вече над 30 години, припомня "Нюз". През 90-те работата бе спряна заради протести на местното население. През 2006 г. руската компания „Атомстройекспорт“ се залови да възкреси проекта, но през 2009 г. той отново бе замразен.

Winbet - удвои тръпката от играта! (18+)

Русия дава на България последен шанс да пусне в ход АЕЦ "Белене", заявява "Економика сегодня". Енергийният експерт Антон Хлопков припомня негативния прецедент с участието на „Атомстройекспорт“ в завършването на централата и спряното строителство на газопровода "Южен поток". Ако Москва се реши на ново сътрудничество, тя ще постави на София максимално твърди условия за връщане на парите, в случай че правителството на страната отново "размисли" да строи АЕЦ в разгара на работата. Иначе Москва просто ще откаже да сътрудничи. За София това е последен шанс да довърши строежа, казва аналитикът.

Определеният ценови таван - 10 милиарда евро за АЕЦ с два енергоблока, е мощен фактор за "отбор" на инвеститори - малцина ще склонят да работят по проект, толкова стеснен финансово, смята Хлопков. Според него, освен евентуален интерес от страна на Китай, руското участие просто няма алтернативи - "а технологиите на КНР далеч не са толкова съвършени като руските". "В проекта "Белене" България вече е изправена пред избор, в който всъщност избор няма", убеден е руският експерт.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар