Понеделник, 21 Октомври 2019
Вторник, 27 Август 2019 10:37

Иван Костов: Проверка на НАП установи, че мои и на съпругата ми 400 000 лева не са наши

Бившият премиер Иван Костов разказа в сутрешния блок на бТВ за проблемите, с които се е сблъскал в последните дни. Причина за тях е проверка на НАП, според която част от парите му, които той притежава с жена му, не са техни.

Той направи абсурдната връзка между проверката на НАП, която установила несъответствия по отношение на негови парични потоци с предизборната кампания за местни избори и избора на главен прокурор. В странните му обяснения се  преплитат негови безпочвени изводи за поведението му като обикновен гласоподавател и действията на приходната агенция, която е подложила на проверка финансовото състояние на СЕМ. Костови.

Проверката е стартирала преди около 3 години, но приключва чак сега.

"След две данъчни ревизии екип на НАП стигна до абсурдното твърдение, че мои и на съпругата ми пари не са наши. А ние сме ги декларирали пред Сметната парата, оповестени са пред медиите и никога не са предизвиквали проблем", заяви Костов.

Става въпрос за декларирани 262 хил. лева на Елена Костова и 235 хил. лева на Иван Костов, които са били управлявани от инвестиционен фонд, чийто произход е спестявания и с които семейството е купило земя в Добруджа, посочи той.

На проверяващите данъчни са били предоставени договорите за превеждането на парите във фонда, този фонд е показал пред тях как са се движили тези средства, но "въпреки че е предоставил и автентичните платежни нареждания, въпреки че е дал обяснения пред НАП, че това са наши пари", преведени на дружеството като заем - заключението след ревизията е, че те не са на сем. Костови.

Winbet - победата е на върха на пръстите! (18+)

"Те са от спестявания, нараснали са , добре съм ги управлявал и затова са достигнали до този размер. 15 документа по безспорен начин показват, че тези пари са наши, а ревизията ще стигне до извода, че трябва да ни обложи с данъци в особено големи размери. Това ще даде повод на прокуратурата да оповести пред обществеността, че започва следствие. И сега връзката с местните избори е едно съвпадение, исковете за възражение за излизане на облагателен акт отвеждат тази история в средата на изборната кампания и това прави връзката между моя личен проблем и изборната кампания, защото има възможност прокуратурата да започне действия срещу човек, за който те са убедени, че стои зад Демократична България и протеста срещу Иван Гешев", направи абсурдната връзка Иван Костов между новия личен проблем с НАП и предизборната кампания за местните избори.

Костов заяви, че се надява изпълнителния директор на НАП да се запознае с фактите и да не позволи данъчната агенция да бъде използвана за предизборни цели за политическа кампания. По думите му "прокуратурата се опитва да покаже, че всички, които възразяват срещу нейните действия са престъпници" и допълни, че всички европейски институции твърдят, че в България съдебната реформа не е завършена и проблемът е в прокуратурата. Костов допълни, че не е срещу Гешев като персона, а срещу начина, по който става изборът на главен прокурор, т.е. аз възразявам от същите позиции, от които възразяват европейските институции.

По думите му, случващото се сега ще даде възможност на Прокуратурата да действа срещу него, защото според институцията той е против назначаването на Иван Гешев за главен прокурор. „Аз се надявам Галя Димитрова и заместникът ѝ в НАП да останат независими и да не допускат нов срив в авторитета на Агенцията“, каза той.

На въпрос как се оказва свързан с ДСБ и протестите срещу Гешев, Иван Костов заяви, че стои далеч от политиката и е само гласоподавател. Относно връзката му с ДСБ, Костов заяви, че не участва в решенията на партията. „Чувам се много рядко със сегашния председател на ДСБ Атанас Атанасов", сподели той, но не даде смислено обяснение за връзката между избора на Гешев и проверката на НАП за парите му.

Иначе Костов напомни изводите на няколко европейски институции за състоянието на съдебната реформа у нас. По думите му, в основата е Прокуратурата. „Аз не съм против персоната на Иван Гешев, а против структурата в Прокуратурата“, добави той.

"Според мен изборът на главен прокурор е по-важен от местните избори", заяви още бившият премиер на България.

Свързани статии (по етикет)

 • Вторник, 27 Август 2019 10:37
  СЕМ откри процедура за предсрочното освобождаване на шефа на БНР

  Без да изчака прокурорската проверка в радиото, съветът бърза с назначаването на изпълняващ длъжността директор.

  С 3 гласа "за" и 2 "въздържал се" Съветът за електронни медии откри процедура по предсрочното освобождаване на директора на Българското национално радио Светослав Костов.

  Според въздържалите се членове на СЕМ гласуването е прибързано и няма законово основание на този етап Костов да бъде освобождаван предсрочно.

  Според председателката София Владимирова, Розита Еленова и Ивелина Димитрова обаче е налице нарушение на чл. 10 от Закона за радио и телевизия и отговорността за спирането на излъчването на програма "Хоризонт" за пет часа на 13 септември трябва да понесе генералният директор.

 • Вторник, 27 Август 2019 10:37
  Шефката на НАП била на Мачу Пикчу при хакването на агенцията

  Буквално на Мачу Пикчу – на екскурзия в Перу е била шефката на НАП Галя Димитрова в момента, в който България разбра, че крехката и аматьорски изградена система на данъчната администрация е хакната, пише ”19 минути”.

 • Вторник, 27 Август 2019 10:37
  Провокацията е целяла дискредитиране на новия шеф на БНР и нагнетяване на изкуствено напрежение по повод свалянето от ефир на Силвия Великова

  Човек на Иван Костов е виновният за спирането на „Хоризонт“.

  Вчера прокуратурата обяви, че разполага с достатъчно данни за извършено длъжностно престъпление от директора на дирекция „Техника“ в БНР инж. Пламен Костов, по повод спирането за няколко часа на сигнала на програма „Хоризонт“ миналия петък.

  Веднага грантово зависимите издания на Прокопиев подеха в негова защита обратната кампания, с мантрата, че някой го е принудил да извърши действията, в резултат на които сигналът е бил отрязан. Оказва се обаче, че Пламен Костов съвсем не е случайна фигура, а близостта му до „Да(Й) България“ и жълтопаветните грантово зависими журналисти и говорители, обяснява до голяма степен извършеното от него. Както и неистовото желание на глутницата прокопиеви „моралисти“, вината да бъде прехвърлена на шефа на БНР Светослав Костов.

Оставете коментар