Неделя, 20 Октомври 2019
Вторник, 03 Септември 2019 15:40

ООН: САЩ, Великобритания и Франция може да са съучастници във военни престъпления в Йемен

Докладът на ООН разкрива потенциални престъпления и от двете страни в конфликта

 

САЩ, Великобритания и Франция може да са съучастници във военни престъпления в Йемен с въоръжаването и осигуряването на разузнавателна и логистична подкрепа за водената от Саудитска Арабия коалиция, която лишавала от храна цивилното население като своя военна тактика, предаде Ройтерс, позовавайки се на доклад на ООН.

Разследващи на ООН са съставили секретен списък от възможни заподозрени за международни военни престъпления в хода на четиригодишния конфликт между коалиция от арабски държави и йеменските бунтовници хути, които контролират столицата Сана.

Разследващите откриха потенциални престъпления и от двете страни, като същевременно подчертаха ролята, която западните страни играят като ключови поддръжници на арабските държави, и на Иран в помощ на хутистите.

Докладът на ООН обвинява коалицията срещу хутистите, водена от Саудитска Арабия и ОАЕ, в убийство на цивилни с въздушни удари и умишленото им лишаване от храна. Движението „Хути“ от своя страна бомбардирали градове и използвали деца войници.

Докладът обвини антихутската коалиция, ръководена от Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства, в убийство на цивилни при въздушни удари и умишленото им лишаване от храна и обричане на гладна смърт. От своя страна хутистите са обстрелвали градове, разположили деца войници и използвали „обсада, подобна на война“, се казва в съобщението.

Движението „Хути“ изгониха правителството на Йемен от столицата Сана през 2014 г. Водената от Саудитска Арабия коалиция сунитски мюсюлмански държави се намеси на следващата година, за да възстанови сваленото правителство - конфликт, който от тогава уби десетки хиляди хора.

ООН определя глада в Йемен като най-голямата хуманитарна криза в света.

Свързани статии (по етикет)

 • Вторник, 03 Септември 2019 15:40
  Гнила ябълка в британската корона

  Великобритания, притежаваща самочувствие на световен цар, сложи гнила ябълка в короната си. България бе замесена по стечение на обстоятелствата. Изводи за нас обаче трябва да се направят и днес. Паралелът с Джок Полфрийман в някои отношения е пряк. ... Разликата е, че в българската политическа намеса виждат чудовищно злодеяние, а в британската – топъл пролетен дъждец. Тези двойни стандарти пречат на България точно толкова, колкото самата беззаконност. Щом чужди политици се намесват в правото, български да не го ли правят? Щом британски поощряват хулиганството, български да се въздържат ли? Въпросите са принципни. Родната действителност просто е по-грубо отражение на първообраза.

 • Вторник, 03 Септември 2019 15:40
  ЕС и Великобритания: Имаме сделка за Brexit

  Борис Джонсън и Жан-Клод Юнкер преди срещата на върха в Брюксел обявиха дългоочаквания договор за излизането на Великобритания от Европейския съюз

 • Вторник, 03 Септември 2019 15:40
  Руски офицер: И турските военни, и кюрдските бойци прекратяват огъня, когато видят нашия флаг

  Сафар Сафаров е потвърдил информацията, че подразделения под командването на Москва са извършили първи патрул по улиците на града и неговите околности (ВИДЕО)

Оставете коментар