Вторник, 22 Октомври 2019
Сряда, 11 Септември 2019 18:29

Главният прокурор сезиран за злоупотреби в Община Габрово

Кметът на Габрово Таня Христова системно не е събирала суми за наем от наемателя на общинската земя „Пазари“ АД

 

Община Габрово умишлено не е събирала наем от наемателя на централния пазар в града в продължение на над 10 години. Това се твърди в сигнал до Главния прокурор Сотир Цацаров с дата на внасяне 5 септември 2019 г. В сигнала граждани умоляват прокуратурата да извърши проверка в общината за „престъпна безотговорност към публични средства“ и „недостатъчни грижи за стопанисването на общинска земя, собственост на Община Габрово“, като от това са настъпили щети възлизащи на стотици хиляди левове.

От сигнала става ясно, че кметът на Габрово Таня Христова системно не е събирала суми за наем от наемателя на общинската земя „Пазари“ АД. Проблемът датира още от 2001 г., когато кмет е бил Богомил Белчев, който е водил дела срещу стопанина на пазара „Монд комерс“ ООД, но те са за периода до 2006 г. В последствие управниците на Габрово необяснимо не са търсили дължимите наеми, които от 2006 г. до 2019 г. възлизат на над 300 000 лв.

Според вносителите на сигнала общината умишлено е спестила тези суми на наемодателя, което е предпоставка за корупция. „Пазари“ АД стопанисва централният пазар на Габрово и в момента. Въпреки че общински съветници официално са отправяли запитване до Христова защо наемите не се събират, кметицата и до момента не е дала пълно обяснение.

BIG5

Свързани статии (по етикет)

 • Сряда, 11 Септември 2019 18:29
  Главният прокурор Сотир Цацаров и заместникът му Иван Гешев са били приети и в Белия дом

  Българската делегация в Съединените щати е разговаряла с Тим Морисън, съветник на президента Доналд Тръмп по въпросите на Европа, Русия и контрола над оръжията за масово поразяване

  Главният прокурор Сотир Цацаров, неговият заместник Иван Гешев, както и ръководителите на ДАНС Димитър Георгиев, Националната разузнавателна служба Атанас Атанасов и служба "Военна информация" Велко Атанасов, са били приети и в Белия дом. Това стана ясно от снимка, която пресслужбата на прокуратурата разпространи в понеделник. 

  Българската делегация, която миналата седмица бе на посещение в Съединените щати, е разговаряла с Тим Морисън, съветник на президента Доналд Тръмп по въпросите на Европа, Русия и контрола над оръжията за масово поразяване. Морисън е член на Съвета по национална сигурност в администрацията на американския президент.

  На официалната си фейсбук-страница Федералното бюро за разследване (ФБР) в петък също публикува снимка за срещата с ръководствата на българските прокуратура и специални служби.

 • Сряда, 11 Септември 2019 18:29
  Марин Киров: Реакцията на ВСС е безпрецедентна, Панов е преминал всички граници

  Определени кръгове не искат просто да освободят предсрочно Полфриймън, те искат да управляват съдебната система, смята юристът

 • Сряда, 11 Септември 2019 18:29

Оставете коментар