Сряда, 23 Октомври 2019
Петък, 13 Септември 2019 12:55

Георги Харизанов: Съдебната система е независима и политическото вмешателство там също нарушава този принцип

Отговорът на въпроса кой компрометира Гешев беше даден на първия протест пред ВВС и беше формулиран от Христо Иванов

Зачестилите протести „за“ и „против“ кандидатурата на Иван Гешев за главен прокурор създават истерия през последните дни в обществото. Кой създава тези истерии и не се ли компрометира и кандидатурата за главен прокурор, коментира в ефира на БНР Георги Харизанов от Института за дясна политика:

Има опити тя (бел.ред. – кандидатурата на Иван Гешев) да бъде компрометирана. Това е легитимна част от политическия процес. Има политически сили, които нескрито заявяват, че случващото се в правосъдието е част от тяхната политическа платформа. Това е тяхно право. Доколко обществото и избирателите ще припознаят това (да не го наричам вмешателство, защото е твърде силна дума) вкарване на тази схема в предизборната кампания като основателно предстои да разберем на изборите, но демократично право е на всяка политическа сила да се опита да превърне в популярност всяка една тема в обществото и в случая правосъдието не прави изключение, което само по себе си е доста странно, тъй като когато говорим за разделение на властите, съдебната система е независима и политическото вмешателство там също нарушава този принцип така както има претенции, че го нарушава и репликата на г-н Гешев, която от известно време се преекспонира, тъй като всички знаем, че тя е извадена от контекста. Но веднъж вече казана, пак казвам – легитимно право е на определени политици да се опитат да я превърнат в част от своята предизборна платформа.

По принцип, ако г-н Гешев не беше единствен кандидат, лесно могат да бъдат заподозрени другите кандидати, че явно или не се опитват да компрометират неговата кандидатура, за да бъдат избрани те вместо него. Тъй като той е единствен кандидат, както и г-жа Кристалина Георгиева е единствен кандидат за шеф на Международния валутен фонд, ясно е, че тук не става въпрос за вътрешна конкуренция, а става въпрос за външен натиск. Този външен натиск беше формулиран от г-н Христо Иванов на първия протест пред Висшия съдебен съвет и тогава той не скрито (според мен допускайки политическа грешка – това е моята скромна оценка), че там е свикан политически протест за политически натиск върху ВВС. Така че отговорът на този въпрос – вашия, беше даден преди около месец, когато беше първият протест срещу г-н Гешев.

Георги Харизанов пред БНР

Свързани статии (по етикет)

 • Петък, 13 Септември 2019 12:55
  Борислав Цеков: Призивът Радев да не подписва указа за нов главен прокурор е правно невежество и институционален волунтаризъм

  По повод призивите къмпрезидента да блокира избора на Иван Гешев за главен прокурор, юристът Борислав Цеков от Института за модерна политика изказа мнение, че подобна идея е откровено правно невежество и институционален волунтаризъм. Такова поведение на държавния глава би било нарушение на Конституцията и годно основание за откриване на процедура по импийчмънт, пише юристът в социалните мрежи

 • Петък, 13 Септември 2019 12:55
  "Тихата дипломация" на Цацаров издигна прокуратурата на международната сцена

  На фона на непрестанните клеветнически кампании и доноси срещу България главният прокурор постигна благоприятното разрешаване на казуси като този с Желяз Андреев и отпадането на историческия европейски мониторинг над българското правосъдие

 • Петък, 13 Септември 2019 12:55
  Главният прокурор Сотир Цацаров и заместникът му Иван Гешев са били приети и в Белия дом

  Българската делегация в Съединените щати е разговаряла с Тим Морисън, съветник на президента Доналд Тръмп по въпросите на Европа, Русия и контрола над оръжията за масово поразяване

  Главният прокурор Сотир Цацаров, неговият заместник Иван Гешев, както и ръководителите на ДАНС Димитър Георгиев, Националната разузнавателна служба Атанас Атанасов и служба "Военна информация" Велко Атанасов, са били приети и в Белия дом. Това стана ясно от снимка, която пресслужбата на прокуратурата разпространи в понеделник. 

  Българската делегация, която миналата седмица бе на посещение в Съединените щати, е разговаряла с Тим Морисън, съветник на президента Доналд Тръмп по въпросите на Европа, Русия и контрола над оръжията за масово поразяване. Морисън е член на Съвета по национална сигурност в администрацията на американския президент.

  На официалната си фейсбук-страница Федералното бюро за разследване (ФБР) в петък също публикува снимка за срещата с ръководствата на българските прокуратура и специални служби.

Оставете коментар