Неделя, 07 Юни 2020

Събота, 14 Септември 2019 12:56

Ердоган иска от ЕС повече пари за бежанците, иначе ги пуска към Европа

С  Тръмп са обсъдили установяването на зона за сигурност по 450-километровата турска граница със Сирия – район, контролиран от подкрепяните от САЩ кюрдски "Сили за защита на народа"

Турският президент Реджеп Ердоган предупреди, че Анкара ще бъде принудена да пусне сирийските бежанци на нейна територия да тръгнат към Европа, ако западните страни не ѝ предоставят по-голяма финансова помощ и не подкрепят плановете ѝ за зона за сигурност по границата, където да бъдат настанявани сирийците. Това е съобщил държавният глава пред местни медии, цитиран от БТА. „Ако не приемете този „бизнес”, ние ще отворим вратите и ще пуснем бежанците от там да поемат накъдето искат”, предупреди Ердоган.

Президентът на Турция отново посочи, че финансовата помощ, която Анкара получава от ЕС, не е достатъчна да облекчи бремето от намиращите се там 3,6 млн. сирийски бежанци, избягали в Турция.

Ердоган допълва, че Анкара е похарчила 40 млрд. долара за подслоняването на сирийците, а сделката с ЕС е само за 6 млрд., които са малко и постъпват бавно.

В интервю за "Ройтерс", дадено в двореца "Долмабахче" в Истанбул, турският президент съобщи, че в телефонен разговор с президента на САЩ Доналд Тръмп са обсъдили установяването на зона за сигурност по 450-километровата турска граница със Сирия от река Ефрат до границата с Ирак – район, контролиран от подкрепяните от САЩ кюрдски "Сили за защита на народа". Последните Анкара смята за терористи.

Winbet - удвои тръпката от играта! (18+)

"Този мирен коридор е много важен. Ние няма да позволим "коридор на терора" по нашите граници и за тази цел ще предприемем всички необходими стъпки", подчертава Ердоган в интервюто си за Ройтерс.

По думите му, установяването на такава зона, широка 2032 км откъм границата със Сирия, ще позволи на намиращите се в Турция бежанци „да се завърнат по техните земи, и ще позволи да бъдат посрещнати всички техни нужди - от образование, здравеопазване, подслон.Това ще им позволи да поемат живота в собствените си ръце и да скъсат с живота на палатки”, добави той.

"Именно Турция води борба с тези терористични групи... Ние сме ваш партньор в НАТО. Давате им оръжия безплатно, а не искате да ги продавате за пари за ваш натовски съюзник", отбелязва Ердоган, като визира американските въоръжени доставки за кюрдските сили. "Вече ни омръзна да обясняваме това... Мисля, че Тръмп ще ни разбере", изтъква турският президент.

"Ако не приемете този "бизнес", ние ще отворим вратите и ще пуснем (бежанците) от там да поемат накъдето искат", предупреди Ердоган. 

 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар