Четвъртък, 28 Май 2020

Неделя, 15 Септември 2019 11:26

Деница Златева: БСП има силни партийни кандидатури, ново поколение политици

"БСП има силни партийни кандидатури, ново поколение политици. В някои областни центрове подкрепяме и надпартийни кандидатури, където виждаме човек, който се ползва с доверието на хората. Местните избори имат силен мажоритарен елемент и хората гласуват със сърцето и с емоцията си. Те се асоциират със съответния кандидат".

Това заяви пред БНТ зам.-председателят на БСП Деница Златева. На въпрос за Мая Манолова Златева заяви, че тя е подкрепеният от Градския съвет на партията кандидат, който предстои да бъде утвърден от НС на БСП. "Смятаме, че тя е печелившата кандидатура за кмет на София", каза тя.

Златева обясни, че през последните 14-15 години и особено през последните 4 години, като омбудсман, Манолова е припозната от гражданското общество като изразителя и защитника на техните интереси. "За първи път институцията на омбудсмана има такъв висок рейтинг. С действията си и с ангажимента си тя показа, че проблемите на хората имат значение за нея", коментира тя.

По думите й Манолова може да обедини онези софиянци, които искат промяна в начина на управление. "След 13 години управление на ГЕРБ има умора и това е нормално. Здравословно е на определен период от време да има промяна в управлението. Това важи и за София, и за много други области", категорична бе зам.-председателят на левицата.

Деница Златева обясни, че кандидатите на БСП са силни, професионалисти и даде като пример и Русе, Ямбол, Смолян. Според нея тези и много други градове заслужават нов подход на управление и на отношение на властта към гражданите. Златева подчерта, че на последните местни избори БСП е имала най-ниския си резултат и сега целта и е да удвои броя на кметовете си и с 40-50% да увеличи броя на общинските си съветници.

Winbet - истинската тръпка от победата! (18+)

Тя обясни, че кампанията трябва да е сблъсък на идеи и левицата е единствената от политическите партии, която е излязла първо с национална платформа и визия за всеки град и всяко населено място. "За нас са важни не само областните и общинските градове, а и малките населени места. Тръгваме с оптимизъм и увереност, че можем да си върнем силната позиция в местната власт", каза още тя.

Ресорът, който получи Габриел, е ресурсен. Дано успеем да се възползваме от него

За ресора на българския еврокомисар Златева коментира, че е имало големи очаквания, създадени от изявления на премиера и от различните предложения. Тя припомни, че когато са се договаряли, голямата четворка  ни е предложила поста зам.-председател и върховен представител по външна политика. По думите й сме отказали, като Борисов е посочил аргумента, че там няма ресурс, който да се разпределя.

"Ресорът, който получи Габриел, е ресурсен, но засяга предимно национални политики, а не общи политики на ЕС. Хубавото е, че като ляво политическо семейство сме водещи по брой еврокомисари в ресори, важни за България - транспорт, икономика, социална политика. Там, освен огромни финанси, се определя и бъдещото развитие на тези сектори", обясни бившият вицепремиер на европредседателството на България. Според нея оценката на ресора се дава в края на мандата. Тя изрази надежда да се възползваме от него, защото за момента сме на предпоследно място по иновации. "Очаквах поне да се запази сегашният ресор на Габриел, който се качва на ниво зам.- председател на ЕК", каза тя. Златева изрази надежда да успеем да се възползваме от програмите "Еразъм" и "Хоризонт 2020".

Помолена да коментира думите на премиера Борисов, че за България Шенген вече не е приоритет, тя заяви, че Шенген винаги е бил приоритет за нас и позицията му е неразбираема и говори за непоследователност. "Важно е да бъдем в Шенгенското пространство. Предстоят много промени и е важно да участваме наравно с останалите държави във форматирането на това пространство, така че да отговаря на новите предизикателства и бъдещата бежанска вълна, ако има такава", заключи Деница Златева.

Свързани статии (по етикет)

 • Неделя, 15 Септември 2019 11:26
  Корнелия Нинова: Краят на войната по пътищата зависи единствено от нашата отговорност

  Можем да се справим с войната по пътищата, ако бъдем отговорни

 • Неделя, 15 Септември 2019 11:26
  БСП: Българската армия марширува на едно място

  Закупуването на самолетите F-16 не е оправдание за забавянето на модернизацията на сухопътните и военноморските сили

 • Неделя, 15 Септември 2019 11:26
  Планината, минералните води и културните събития в Троянския край съживяват туризма в региона, според кмета Донка Михайлова

  С красивите планински гледки и екопътеки, лековитите минерални води и атрактивни културни събития туризмът в Троянския край се съживява след края на извънредното положение и при спазване на противоепидемичните мерки заради коронавируса. За да напомни на гостите си колко прекрасно място за посещение е районът, Община Троян започва рекламна кампания, заяви в интервю за БТА кметът на планинската община Донка Михайлова.

  "В момента изработваме специален пакет от мерки в подкрепа на бизнеса. Предстои ни да преработим изцяло туристическата програма, като средствата от дейности, които реално не се състояха във времето на извънредното положение, ще бъдат вложени за реклама в подкрепа на туристическия бизнес и на всичко, което се произвежда на територията на община Троян", посочи кметът.

  По думите й предвиждат се и редица събития, тъй като именно този вид туризъм през последните години е силно развит. Заради кризата с коронавируса се отчита 45 процента спад на посещенията в общината и 49 на сто намаление на нощувките. "Тежък удар за туристическия бизнес, който се надявам по-бързо да бъде преодолян", заяви Михайлова и добави, че усилията ще бъдат насочени към събития, които да привличат туристи най-вече събота и неделя.

  Вече всички културни институции работят, а хотелите и къщите за гости са използвали времето на извънредно положение, за да извършат ремонти и обновени да посрещнат гостите си, отбеляза Донка Михайлова.

  Winbet - удвои тръпката от играта! (18+)

  Следва цялото интервю:
  -  Как се отрази пандемията на туризма в община Троян?
  - В цялата страна туристическият сектор е един браншовете, които най-тежко пострадаха от кризата, тъй като заведенията бяха затворени. След едно силно начало на годината, през първите два месеца ние имахме ръст от 30 процента, а към днешна дата имаме 45 процента спад при посетителите и 49 процента при нощувките. Тежък удар за туристическия бизнес, който се надявам по-бързо да бъде преодолян.
  - С колко са намалели приходите на Община Троян?
  - Приходите като цяло за Общината са намалели с 23 процента. Това е сериозен удар върху приходната част на общинския бюджет. В сравнение с останалите общини в страната ние сме една от най-малко пострадалите, тъй като намалението се движи между 30 и 70 процента.
  - Как Община Троян подпомага бизнеса и в частност туризма?
  - Община Троян беше сред първите български общини, които започнаха с конкретни мерки в подкрепа на бизнеса, най-вече ресторантьорския. Ние освободихме напълно от наеми нашите наематели за периода на извънредното положение. Говоря за тези, които бяха закрити по силата на заповед на министъра на здравеопазването. Направихме 50 процента отстъпка в договорените наеми за тези, които работеха през този период. През периода на извънредното положение всички ресторантьори бяха освободени от т. нар. тротоарно право. В момента изработваме специален пакет от мерки в подкрепа на бизнеса. Предстои ни да преработим изцяло туристическата програма, като средствата от дейности, които реално не се състояха във времето на извънредното положение, ще бъдат вложени за реклама в подкрепа на туристическия бизнес и на всичко, което се произвежда на територията на община Троян.
  - Какви мерки за съживяване на туризма предвиждате?
  - Ще започнем в следващите дни рекламна кампания на района, която да напомни на потенциалните ни гости от страната и чужбина колко прекрасно място за посещение е Троянският край. В разговори сме с туристическия бранш. Предстои да подготвим и организираме атрактивни събития, тъй като именно събитийният туризъм в последните няколко години започва много силно да набира скорост в нашия край. Предстоят ни интересни за жителите на страната събития, като Българския фестивал на сливата, който беше признат за един от най-добрите в Европа. Между 18 и 22 септември ние очакваме гости от цялата страна. Ще идентифицираме събитията от културния календар на Общината, така че да има такива, които да привличат туристи най-вече събота и неделя.
  - Ако развитието на пандемията и мерките не позволят да се случат събитията в размера, в който са били предходни години, мислили ли сте и за такъв вариант?
  - Ако отново бъдат въведени рестриктивни мерки, едва ли бихме могли да имаме алтернативи. Ще работим своеобразно развитието на ситуацията. На този етап имам оптимизъм, че ще можем да компенсираме голяма част от загубите, които търпи туристическият бизнес.
  - Работят ли вече всички културни институции и какво предвиждат в най-скоро време?
  - На територията на общината работят абсолютно всички културни институции. Приемат посетители, разбира се, при спазването на мерките, гарантиращи безопасността и здравето на хората. Гостите на общината са добре дошли в Музея на занаятите, който миналата годината получи признанието на музейната общност в България и беше определен за "Музей на годината" за 2019 г. Очакваме ги в Националното изложение на художествените занаяти и изкуствата в село Орешак, както и в Научно-природния музей в село Черни Осъм, който привлича децата с всички експонати, които формират любов към природата. Предстоят ни доста интересни събития, свързани със забележителни годишнини, сред които 150-тата годишнина от създаването на читалище "Наука - 1870" в Троян. Намерението ни беше да наситим цялата година със събития, които представят различните школи на изкуствата към читалището. Сега тази програма я преориентираме във времето. Основната част от събитията ги изнасяме на открито, като ключовото ще е през септември.
  - Казахте, че подготвяте рекламна кампания, към какво ще насочите туристите, освен събитията, които предвиждате?
  - Ще насочим туристите към Троянския край, защото Троян е в сърцето ни. Това е нашият призив към всички, които са се докосвали до нашия край. Тук, на територията на общината, чрез туристическия информационен център, с Центъра в Общината ние ще им предложим всички възможности, така че да усетят Троян в сърцата си. Ще ги поканим да посетят Троянския манастир, ще им покажем комплекса "Состра" и "Вия Траяна", всички културни институции, екопътеките, очарованието на планината. Ще ги поканим да поплуват в минералните води в Чифлик и Шипково. Надяваме се те наистина да запазят Троян в сърцата си, за да се връщат отново при нас.
  - Имат ли готовност хотелите и къщите за гости да посрещат туристи, имайки предвид противоепидемичните мерки, които трябва да спазват?
  - Хотелите и къщите за гости използваха периода на извънредното положение, за да направят основни ремонти и да посрещнат обновени своите гости. Вече част от тях предлагат атрактивни пакети. Издигат и свои слогани като: "Спаси любимото място". Голямата част от хотелите отвориха врати. Макар и чрез единични резервации се връща интересът на отделни семейства и групи за посещение на нашия край. В условията на конкуренция ние очакваме атрактивни цени за гостите.
  - Какви са очакванията за този туристически сезон?
  - Ние очакваме туристите да оценят, че след този критичен за здравето на всеки български гражданин период, планината дава здраве, минералната вода укрепва имунитета. Тук, в планината, те в най-малка степен са застрашени, защото дистанцията е неизбежна и ще успеят да съчетаят грижата за здравето си с удоволствието, което ще получат сред красотата на Троянския балкан и минералните води, с които нашият край е богат.
  - Ще има ли все пак страх в туристите?
  - Естествено, че всички ние сме по-предпазливи, по-внимателни. Мисля, че тези два месеца ни научиха, че трябва да спазваме определени правила, че трябва да избираме местата, които в максимална степен предпоставят грижа за здравето.
  - Как ще призовете туристите?
  - Елате при нас и ще усетите, че Троян е в сърцата Ви.

Оставете коментар