Вторник, 22 Октомври 2019
Вторник, 24 Септември 2019 11:48

Гърция "запечатва" границите си след рязък скок на мигрантите

Гръцкото правителство започва да прилага план за възможно най-ефективно "запечатване" на границите след рязкото увеличение на мигрантските и бежанските потоци към страната в последно време, пише "Катимерини", цитиран от БТА

Оперативният план включва изпращане на още 5 плавателни съда в източната част на Егейско море за подсилване на бреговата охрана, която вече разполага в региона с 45 кораба. 100 служители на бреговата охрана ще заминат за островите Лесбос и Хиос като екипажи на корабите.

Министерството на отбраната ще осигури отново персонал за стари наблюдателни пунктове на сухопътните сили, за да наблюдават движението по турските брегове. Сухопътните сили ще предоставят на бреговата охрана плавателни съдове за патрулна дейност. Техните екипажи обаче ще бъдат от бреговата охрана, не от военноморските сили, защото ще изпълняват полицейски функции.

Министърът на отбраната Никос Панайотопулос подчерта, че големият проблем е на морските, а не на сухопътните граници, защото сухоземната граница между Гърция и Турция така или иначе ще бъде "запечатана" скоро и никой няма да може да мине от там.

Междувременно в Малта вчера вътрешните министри на Германия, Франция, Италия, Малта, Финландия и европейският комисар по въпросите на миграцията Димитрис Аврамопулос постигнаха  предварително споразумение за въвеждане на система за автоматично разпределение на мигрантите, пристигащи в Малта или в Италия.

Срещата бе инициирана за да се намери решение на ситуацията със спасените в Централното Средиземноморие мигранти.

Winbet - удвои тръпката от играта! (18+)

Текстът на проекта, наречен "основа за споразумение", не бе представен в подробности. Той ще бъде внесен за одобрение на всички страни от ЕС по време на европейско заседание на тема "Вътрешни работи" в Люксембург на 8 октомври, уточниха вътрешните министри на четирите страни (Германия, Франция, Италия, Малта) и финландското председателство на ЕС, предаде Франс прес.

"Европа трябва да е по-добре подготвена и да е на първа линия със страни като Италия, Гърция, Малта, Испания и Кипър. Днес ние ще се фокусираме върху ситуацията в тази част Средиземно море", каза Аврамопулос в Малта.

Еврокомисарят допълни, че е настъпил моментът ЕС да вземе политически решения във връзка с миграционното досие.

От началото на годината само 13 процента от 67 000-те незаконни мигранти, дошли в Европа през Средиземно море, са пристигнали в Малта и Италия. 57 процента са пристигнали в Гърция, а 29 процента в Испания.

Свързани статии (по етикет)

 • Вторник, 24 Септември 2019 11:48
  Велизар Енчев: Борисов европейски премиер ли е или турски валия?

  Борисов и Каракачанов адвокатстват на Ердоган! България е член на ЕС и НАТО или е османски вилает? Борисов европейски премиер ли е или турски валия? Каракачанов е български военен министър или турски паша?

 • Вторник, 24 Септември 2019 11:48
  Задържаха в Гърция български автомобил с 20 нелегални мигранти

  Във вана с хасковска регистрация са намерени нелегални мигранти, влезли в Гърция през сухопътната граница с Турция

 • Вторник, 24 Септември 2019 11:48
  Борисов: България няма да строи нови бежански лагери в очакване на мигрантска вълна. Ще помоля колегите в Брюксел да спрат с непрекъснатите нападки срещу Турция и Ердоган

  Айде, ако са мъже, иди-дойди, но ако са жени и деца и ги нахвърлят ей така по оградата, какво ще правим? Дипломацията, споразумението, добросъседските отношения с Турция са важни, подчерта премиерът.

  С президента Ердоган имаме ясна уговорка и турските власти стриктно спазват споразумението към България за мигрантите. България няма да изгражда нови бежански лагери в очакване на нова мигрантска вълна от Турция. Това заяви премиерът Бойко Борисов по време на 15-ото изложение на животновъдите, което се провежда край Сливенски минерални бани. Според Борисов към този момент Турция стриктно спазва двустранното споразумение и натискът към днешна дата по границата ни е нулев. 

  „Към днешна дата мога да потвърдя, че Ердоган имаме ясна уговорка на базата на споразумението, на добросъседство и турските власти стриктно, коректно спазват споразумението към България. Имаме нулев миграционен натиск. Не виждам никакъв смисъл да се строим и да се подготвяме с лагери“, каза още Борисов.

  "Ще помоля колегите в Брюксел да спрат с непрекъснатите нападки, защото Брюксел е далече, а турската граница е близо и там стоят близо четири милиона бежанци, и никакви огради няма да ги спрат, когато започнат да идват със стотици хиляди. Това го изживя цяла Европа", заяви премиерът. 

Оставете коментар